Sempozyum Açılış Töreni’ne; Yörük Ali Efe’nin Torunu Merkez Valisi Kayhan Kavas, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan V. Tahir Olçum, Rektör V. Prof. Dr. Ali Akyol, Yenipazar ve Sultanhisar Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Rektör Danışmanımız Hüseyin Turgut, Fakülte Dekanları, Aydın Ekonomi Kulübü Başkanı Yıldıray Servet Çınar, Sempozyum Düzenleme Kurulu ve Bilim Kurulu üyeleri, Efe, Yörük ve Türkmen derneklerinin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyum, Üniversitemiz ve Aydın halkını kaynaştıran renkli görüntülere sahne oldu.
Öğr. Gör. Umut Güngör yönetiminde, Öğr. Gör. Aleksandr Mekaev’in piyanosu eşliğiyle Üniversitemiz Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu öğrencilerinin İstiklal Marşı’nı okumasının ardından, Efe Selim Özyol’un zeybek gösterisi katılımcıların beğenisini topladı.
Eşref Gürpınar’ın seslendirdiği şiirin akabinde, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanları Doç. Dr. Mustafa Oner Uzun ve Doç. Dr. Caner Işık açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Somut Olan ve Olmayan Kültürel Miraslarımızı Gün Yüzüne Çıkarmak Hedefiyle Yola Çıktık
Uluslararası düzeyde somut olan ve olmayan kültürel miraslarımızı gün yüzüne çıkarmak hedefiyle Yörük Ali Efe Uluslararası Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu’nu düzenlediklerini belirten Doç. Dr. Mustafa Oner Uzun “Kuvayı Milliye’nin 100. yılında Yörük Ali Efe ekseninde, Devlet Konservatuarı ve Fen Edebiyat Fakültesi olarak bugünlere getirdiğimiz sempozyumda, sizleri aramızda görmekten onur duyuyoruz. Sempozyuma destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ve ana sponsorumuz Aydın Ekonomi Kulübüne, Yörük Türkmen Derneklerine, sivil toplum kuruluşlarına ve bize destek veren halka teşekkür ederiz.” dedi.
Kültürümüz ve Geçmişimiz Dinleyicilere Aktarılacak
Gelenekten geleceğe yol almanın önemine vurgu yapan Doç. Dr. Caner Işık, Kuvayı Milliye’nin 100. Yılında 10 ülkeden, 15 yabancı akademisyen, 90 yurt içi bilim insanı ile uluslararası boyut kazanan sempozyumda; kültürümüzün, geçmişimizin ve köklerimizin dinleyicilere aktarılacağını ifade etti. Işık, “Mustafa Kemal’in daim izinde, bağımsızlık şiarı kalp gözümüzde, inşallah bu birlik cihana erer.” sözleriyle konuşmasına son verdi.
Yerli ve Milli Akademik Çalışmalara Desteğimiz Devam Edecek
Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle yâd ederek konuşmasına başlayan Aydın Ekonomi Kulübü Başkanı Yıldıray Servet Çınar, “Anadolu’ya ayak bastığımız günden bugüne kadar ülkemizin ve milletimizin bekası için gözlerini kırpmadan hayatını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bir asırdır ülkemizin kalkınması, milletimizin güçlenmesi için emek sarf eden, üreten herkesi şükranla anıyorum.” dedi. Aydın’da sivil toplum kuruluşları içerisinde lokomotif bir rol üstlenen Ekonomi Kulübünün amaç ve hedefleriyle birebir örtüştüğü için Yörük Ali Efe Uluslararası Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu’na destek olduklarını belirten Çınar, yerli ve milli akademik çalışmalara destek veren kulübün, kadim geçmişimizin gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
Malgaç, Emperyalizme Karşı İlk Direnişin Başladığı, İlk Kurşunun Sıkıldığı Yerdir
Konuşmasında Malgaç baskınının tarihteki önemine dikkat çeken Rektör V. Prof. Dr. Ali Akyol, “Türk milleti, vatan topraklarını işgal eden emperyalist güçlere karşı başta Çanakkale cephesi ve Kurtuluş Savaşı’nın diğer cepheleri olmak üzere, genci yaşlısı, kadını çocuğuyla vatan uğruna verdiği mücadelesini sonuna kadar ortaya koymuştur. Bu mücadelenin en güzel örneklerinden biri de Aydın demiryolunu korumak bahanesiyle Aydın’a gelmiş, Yunan askeri karakoluna yapılan Malgaç baskınıdır. Baskını yapan birlik Yörük Ali Efe ve kızanlarıdır, baskın sivil bir direniş olarak işgale verilen ilk cevaptır. Zaferle sonuçlanarak milletin makus talihini değiştiren, halka umut olan Malgaç, emperyalizme karşı ilk direnişin başladığı, ilk kurşunun sıkıldığı yerdir.” dedi.
Yörük Ali Efe, İstiklal Madalyası ile Şereflendirilmiştir
Yüksek bir milli şuurla Aydın halk kültüründe olan efeliği yeniden yorumlayan Yörük Ali Efe’nin, milli mücadelenin dayandığı halk tabanının sembolü olduğunu belirten Rektör V. Prof. Dr. Ali Akyol, “Yörük Ali Efe, Aydın Yunan işgalini Efelik ruhuyla karşılamış ve Milli mücadelenin başkomutanı olan Sarı Zeybek lakaplı Mustafa Kemal Atatürk’ü bu direnişiyle selamlamıştır. Kuvayı Milliye’nin Aydın cephe komutanı ünvanı verilen Yörük Ali Efe, İstiklal madalyası ile şereflendirilmiştir.” sözleri ile Yörük Ali Efe’nin tarihteki önemine vurgu yaptı.
Milli Mücadele Dönemi Kahramanlarını Yaşatarak Yeni Nesillere Aktarmalıyız
Kuvayı Milliye’nin düzenli ordu kurulana kadar vatan müdafaasında önemli rol üstlendiğine dikkat çeken Yörük Ali Efe’nin torunu Merkez Valisi Kayhan Kavas, “Kuvayı Milliye milli kuvvetler demektir. Yörük Ali Efe de bu kuvvetlerin önde gelen temsilcilerinden biridir. Kendisi bu kutsal mücadelenin ancak düzenli orduyla sağlanacağının bilinciyle Mustafa Kemal’in belirlediği yolda vatan savunmasına katkı sunmaya devam etmiştir.” dedi.
Kavas, milli mücadele yıllarının sonrasında Yörük Ali Efe’nin, Yenipazar’da ticaretle uğraştığını, mütevazi kişiliği ve eğitime verdiği önemle tanındığını ifade etti. Aydınlık günlere ulaşmamızı sağlayan milli mücadele dönemi kahramanlarını yaşatmanın ve yeni nesillere aktarmanın önemine vurgu yapan Kayhan Kavas “Dününü bilmeyenler bugünü yaşayamazlar; bugünü yaşayamayanlar yarınlarına sahip çıkamazlar” sözleriyle konuşmasına son verdi.
Üniversitemiz Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinin klasik müzik dinletisinin ardından açılış konferansını gerçekleştiren Dr. Fatih Özkurt “Milli Mücadele ve Yörük Ali Efe” adlı sunumunda ‘Yörük Ali Efe’nin Hayatı’, ‘Milli Mücadele Döneminde Yörük Ali Efe’, ‘Milli Mücadele Sonrası Yörük Ali Efe’nin Hayatı’ konu başlıklarında bilgiler verdi.
Milli Mücadele Yörük Ali Efe Gibi Gizli Kahramanlar Sayesinde Kazanılmıştır
Dr. Fatih Özkurt, Aydın ve ilçelerinin siyasi haritasını görsellerle paylaşarak, Malgaç Baskını’nın Kurtuluş Savaşı sırasındaki önemine değindiği konuşmasında, milli mücadelenin Yörük Ali Efe gibi gizli kahramanlar sayesinde kazanıldığını ifade etti. Özkurt, “Yörük Ali Efe’yi ve milli mücadele kahramanlarımızı anarak başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehit ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde eğilmek istiyorum.” sözleri ile konuşmasına son verdi.
Sempozyumda emeği geçen Kayhan Kavas, Tahir Olçum, Yıldıray Servet Çınar, Levent Dönmez, Hidayet Akalın, Dr. Fatih Özkurt’a plaketleri, Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Akyol tarafından takdim edildi.
Üniversite halk kaynaşmasının güzel bir örneği olan etkinlikte, kampüsümüzde kurulan yörük çadırlarından keşkek hayrı yapılırken, yörük geleneğini yaşatan çadırlar ve yöresel kıyafetler katılımcıların ilgisini çekti.
Sempozyum üç gün boyunca Atatürk Kongre Merkezi salonlarında eş zamanlı düzenlenecek 27 oturumla devam edecek.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent Başkanlığında, İç Paydaş Toplantısı Düzenlendi
Üniversitemizde, Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Konuşuldu
Doktora Öğrencimiz, 2250- Lisansüstü Bursları Performans Programı Kapsamında Burs Kazandı
YÖK Akademik Teşvik Dijital Sistemi Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Gazetecilik Bölümü Dijital Yayıncılık Atölyesi’nden Yeni Podcastler
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu