Panele; Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Aydın protokolü, akademik ve idari personel ile vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, uyuşturucu ile mücadelenin koruyucu hekimlik niteliğinde olduğunu belirterek “Uyuşturucu ile mücadelenin en önemli yolu hiç başlamamak. Anadolu Yayıncılar Derneği olarak milli, yerli, topraklarına bağlı ve insanları seven bir sivil toplum örgütüyüz. Bu kapsamda illerde bu programları yaparak farkındalık oluşturmak gayreti içerisindeyiz.” dedi.
Uyuşturucunun ülke sınırlarını aşan, bölgesel ve uluslararası düzeyde bir suç türü haline gelmiş bulunduğunu belirterek konuşmasına başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Uyuşturucu probleminin çözümünün uluslararası iş birliğini gerektiren ortak bir sorumluluk olduğu açıktır. Türkiye konuya bu anlayışla yaklaşmakta ve ulusal düzeydeki çabalarının yanı sıra, bölgesel ve küresel düzeyde işbirliğinin pekiştirilmesine yönelik çabalara kuvvetle destek olmaktadır. Her geçen gün kullanım yaş grupları itibariyle alt yaş gruplarına sirayet eden ve önlem alınmaması halinde çok büyük toplumsal tahribatlara ve maliyetlere neden olacak bir riskle karşı karşıyayız; bu konuda yasama-yürütme ve yargıdan sonra 4. Güç kabul edilen medyanın sorumluluğu oldukça yüksektir.” dedi.
Madde bağımlılığı konusunda da medyanın toplumu etkileme ve yönlendirmede çok güçlü bir araç olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, toplumda yaratılan algının ve verilen mesajların anlamını titizlikle sorgulaması gerektiğini vurgulayarak “Bugün bu konuda elini taşın altına koyan siz değerli konuklarımızı Aydın’da ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayız. Bu panel ile inşallah İlimizde ve Ülkemizde bir farkındalık gelişmesine katkıda bulunacağız. Panelin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Bağımlılıkla mücadelede Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetleri çerçevesinde Ankara’da Bağımlılıkla Mücadele Komisyonun il ve ilçelerde hizmet verdiğini belirterek konuşmasına başlayan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Güvenlik birimlerimiz uyuşturucuyla mücadelede özveriyle çalışmalarını ortaya koyuyor. Madde bağımlılığı, bağımlılıkla mücadele sadece güvenlik birimlerine bırakılacak bir konu değil. Bugünkü panel de aslında bunun böyle olmadığını ortaya koymak adına yapılan bir çalışma. Birçok kurum ve kuruluşumuza görev ve sorumluluklar düşüyor. Herkesin kendi görev alanı içinde yapabileceklerini ortaya koyarak bu alanda yapılan çalışmalara destek vermeleri oldukça değerli.” dedi.
Haberlerin sunuluş şeklinin zafiyeti olan insanlarda tetikleyici etki ortaya çıkartabildiğini belirten Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Bazen iyi niyetle yapıldığı düşünülen davranışların bilimsel alt yapı yetersizliği nedeniyle fayda sağlamadan olumsuz etkiler yaratabileceğini biliyoruz. Bu sebeple basını mensuplarının da bu hassas konudaki sorumluluğunu hissetmeleri bu panelin gerçekleşme amacına uygun olarak katkı sunacaktır.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından panelin moderatörlüğünü yapan Sabah Gazetesi Yazarı, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, medyanın bir ileti, bilgiyi, mesajı bir yerden bir yere aktaran aracı kurum olduğunu bu aktarımı yaparken de özellikle hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Medyanın sunduğu bilgilinin kitlelere ulaşması sebebiyle etkileme gücünün yüksek olduğunu belirten Şebnem Bursalı, “Uyuşturucu ile mücadele bir beka mücadelesidir. Güvenlik güçlerimiz, Bakanlıklarımız, Valilerimiz, jandarmamız bu mücadele kapsamında çok iyi işler yapıyor. Ama iş sadece devlet ile çözülecek bir iş değil. Hepimizin birey olarak ve kurumlar olarak üzerine düşen görevler var. Medya olarak bize düşen verdiğimiz her mesajı, yaptığımız her haberi verirken incelik ile düşünmek.” dedi.
Tarihsel süreçte basın unsurları ve ortaya çıkışları hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Türkiye Gazetesi Başyazarı Rahim Er, toplumlarda ilk olarak kitabın basın olarak kitlelere ulaştığını daha sonraki süreçte gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet ile çeşitlendiğini ifade etti.
Medyanın özendirici bir dil kullanmaması gerektiğini vurgulayan Rahim Er, zaafı olanlara karşı tetikleyici bir yayın üslubu olmasından sakınılması gerektiğini vurguladı ve “Medyanın kitleleri etkilemede büyük bir rolü var. Ancak sadece medyanın değil toplumda herkesin bağımlılık konusunda büyük bir mesuliyeti var. Şehrimizde bir genç uyuşturucudan dolayı illetlere yakalanıyorsa, intihar ediyorsa veya şifa kabul etmez hallere geliyor ise o zaman onun bu hallere düşmesine vesile olanlar gibi görüp de ilgilenmeyenler de sorumludur. Buna hassasiyetle dikkat etmemiz gerektiği kanaatindeyiz.” dedi.
Basının uyuşturucu ile mücadelede üzerine düşen rolü yapma konusunda elinden gelene yaptığını fakat bunun tam olarak hedefe ulaşmadığını belirten Takvim Gazetesi Yazarı, gazeteci, yazar Ekrem Kızıltaş, bununun sebebinin de ülke nüfusuna oranla basılı gazete satışının yetersiz olması olduğunu ifade etti.
Ana akım medyanın uyuşturucu ile mücadelede halka destek olduğunu bu kapsamda günlük olarak evlere gazete girmesinin önem taşıdığını belirten Ekrem Kızıltaş, “Ana akım medya ile bir ekmek bir gazete anlayışını eskiden olduğu gibi evlerimizde hayata geçirirsek iyi olur. Bu yayın organlarını takip ederek uyuşturucu ile mücadelede atılan adımlardan haberdar olmanın yanı sıra tetikleyici haberlerden anlatımlarla karşılaşmayacaksınız. Gazete ve ana akım haber televizyonlarını izlediğinizde sizi rahatsız edecek tarzda değil, uyarıcı tarzda yayınlarla muhatap olacaksınız.” dedi.
Yakalananları tedavi etmenin yanı sıra özellikle gençlerin uyuşturucu bağımlılığına yakalanmasının önünü kapatmak gerektiğini vurgulayan Akit Gazetesi Yazarı Hacı Yakışıklı, basının haberleri verirken özendirici olmaması gerektiğine, tüm basın mensuplarının bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuklara ve gençlere toplumsal eserlerin okutulması gerektiğine dikkat çeken Akit Gazetesi Yazarı Hacı Yakışıklı toplumsal farkındalık ve sorumluluğun büyük önem taşıdığını vurguladı.
Panelin sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir tarafından panelde emeği geçenlere ve panele konuşmacı olarak katılanlara teşekkür plaketi takdim edildi.
Panel ardından Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ev sahipliğinde Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir eşliğinde protokol üyeleri ve panelistler Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni ziyaret ederek müze hakkında bilgi aldılar.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent Başkanlığında, İç Paydaş Toplantısı Düzenlendi
Üniversitemizde, Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Konuşuldu
Doktora Öğrencimiz, 2250- Lisansüstü Bursları Performans Programı Kapsamında Burs Kazandı
YÖK Akademik Teşvik Dijital Sistemi Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Gazetecilik Bölümü Dijital Yayıncılık Atölyesi’nden Yeni Podcastler
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu