Seminere, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Törün Özer’in yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan “Yakın çevremde ve öğrencilerimde teknoloji bağımlılığına şahit oluyorum. Teknolojiyi faydalı işler için kullanabilirsek bağımlılığı yönetebiliriz. Üniversite olarak, teknolojinin getirdiği bütün nimetlerden yararlanıp sizlere en iyisini sunmaya çalışıyoruz.” dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müge Adnan, teknoloji bağımlılığının ulaştığı noktayı istatistiklerle ortaya koydu. Amerika’da ortalama bir yetişkinin günde 30 kere telefonunu kontrol ettiğini ve yaş küçüldükçe bu rakamın 150’ye çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Adnan, “Araştırmaya katılanlar, en fazla akşam saatlerinde aileleriyle ve arkadaşlarıyla zaman geçirecekleri vakitlerini telefonda geçiriyor. 15 000 kişinin katıldığı başka bir araştırmaya göre de yüzde 63 katılımcı, telefonlarını biri ararsa, mesaj gelirse diye uyurken bile açık bırakıyor.” dedi. Amerika’da genç ölümlerin yüzde 25’inin araba kullanırken gerçekleştiğinin istatistik olarak doğrulandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Adnan, “Bir Amerikan futbolu sahasının tamamını direksiyon başında mesajlaşıyorken gözümüz kapalı geçiyoruz.” şeklinde konuştu.
Uzmanların teknoloji bağımlılığını sigara bağımlılığına benzettiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Adnan araştırmaların sosyal medyada beğeni alanların, tıpkı sigara içildiğindeki gibi mutluluk hormonu salgıladığını, beğenilmediğinde stres hormonunu arttırdığını gösterdiğini belirtti.
Seminerin diğer konuşmacısı Anadolu Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Aşkın Kurt ise aile bireylerinin ebeveynler de dahil interneti sıklıkla kullandığını ve bunun bağımlılık halini aldığını belirterek, ailelerin sosyal medyada geçirdiği vaktin çocuklarıyla geçirdiği vakitten fazla olduğuna dikkat çekti. İnsanların internete ve sosyal medyaya ulaşamamalarının bir takım kaygı bozuklarına yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Kurt, fomo, nomofobi, netlessfobi, stalking, hikikomoni ve siberkondria gibi internet ve sosyal medya bağımlılığından kaynaklı rahatsızlık verici davranışların literatüre girdiğini belirtti.
Teknoloji bağımlılığı nedeniyle ortaya çıkan nomofobik davranışların kişilerde yarattığı etkiler hakkında konuşan Trakya Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, “Nomofobik davranış, kişinin telefonu yanında olmadığında yaşadığı kaygı durumu olarak karşımıza çıkıyor. Bu kişiler gece telefonlarını kapatamıyor, gece uyanıp telefonu kontrol ediyor, bu kişilerde iletişime geçememe ve haber alamama kaygısı görülüyor.” dedi.
Yaptıkları araştırmada orta düzeyde nomofobinin yaygın olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gezgin, “Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için, ailenizle daha fazla vakit geçirin, spor yapın, daha çok sosyalleşin, hobi edinin, akıllı telefonu evde bırakarak denemeler yapın, kısacası teknoloji size değil, siz teknolojiye hükmedin.” dedi.
Seminerin bitiminde, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan tarafından, seminerin konuşmacısı öğretim üyelerine teşekkür belgeleri verildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent, Ramazan Bayramı Bayramlaşma Töreni'ne Katıldı
Öğretim Üyemiz, Bağımlılıkla Mücadele İl Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
Üniversitemizde “Weimar Klasik Döneminde Faust ve İrade” Etkinliği Gerçekleştirildi
Öğretim Elemanımızın Kitabı Yayımlandı
Köşk Meslek Yüksekokulunda Kalite ve Akreditasyon Sürecine Yönelik Eğitimler Gerçekleştirildi
ADÜ Ailesi Geleneksel Bayramlaşma Töreni Gerçekleşti
Nazilli İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Kariyer Etkinlikleri Düzenlendi
Karacasu Memnune İnci MYO’da “Geleceğin Lideriyim” Semineri Gerçekleştirildi
Ziraat Fakültesi Ailesi Geleneksel İftar Yemeğinde Buluştu
Çine Meslek Yüksekokulunda İftar Yemeği Etkinliği Düzenlendi
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu