Konferansa, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Dünyanın diğer ülkelerine baktığımızda milli marş olarak İstiklal Marşı’nın edebi türde tek olarak incelenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Namık Açıkgöz, İstiklal Marşı’na çoklu bakış olarak nitelediği konferansta İstiklal Marşı metninin derin manaları üzerine çözümlemeler yaptı.
Her medeniyetin ortak metinleri olduğunu belirten Prof. Dr. Açıkgöz; Yunus Emre şiirlerinin, Süleyman Çelebi’nin Mevlidinin ve İstiklal Marşı’nın, bu milletin ortak metinleri olduğuna 7’den 70’e herkesin büyük duyarlılıkla söylediğine ve geçerliliğini günümüze kadar koruduğuna dikkat çekti.
İstiklal Marşı’nın, sadece bir milletin milli marşı değil, milletin hürriyet aşkını, bağımsızlık sevdasını ve devletin devamlılığını da ortaya koyan bir metin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Açıkgöz, İstiklal Marşı’nın, tarihi, psikolojik, edebi, felsefik ve sosyolojik anlamlarıyla düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bir millete biçilmiş olan kefenleri yırtma metni olarak tanımladığı İstiklal Marşı’nın, yazıldığı tarihle sınırlı kalmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda, diğer milletlerin milli marşlarındaki gibi, kin, nefret ve öfke yerine, muhatap olduğu kitle ile iletişim kurma, onlara umut ve direnç verme yolunu seçmiştir.” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal Marşı’nda, “Korkma!, Çatma!” diyerek art arda gelen savaşlarla, toplumda ister istemez meydana gelen tedirginlik, moral bozukluğu gibi hakim duygulara karşı, özgürlüğün sembolü olan bayrağa hitap ederek özgürlük ve hürriyet felsefesini yansıttığına dikkat çeken Prof. Dr. Prof. Dr. Açıkgöz, ‘Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar’ sözleriyle insan öldürmeye ayarlanmış teknolojinin ve savaş medeniyetinin sahibi Batı toplumuna karşın, ‘Benim iman dolu göğsüm gibi serhattim var’ diyerek direnmeyi, dik durmayı yücelten bir duruş sergilediğini sözlerine ekledi.
Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ dizelerinin bugün bile önemini koruduğuna değinen Prof. Dr. Açıkgöz, “Bu ezanlar ve bu selalar, bu ülkenin bayrak kadar önemli özgürlük sembolleridir, Bu minarelerden bu ezanlar okunduğu sürece, bu ülke bu bayrağın temsil ettiği özgürlüğün aynısını yaşamaktadır. Daha önceki darbeler selaların sesini kesti, ama 15 Temmuz’da selalar milleti direnişe çağırdı. Mehmet Akif Ersoy’un o zaman ettiği dua, 15 Temmuz’da yeniden tezahür ederek, bu ülkenin kaderi, istiklali, istikbali, bizzat millet tarafından o sokaklarda yazıldı.” dedi.
Konferansın ardından, Prof. Dr. Namık Açıkgöz’e, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca tarafından teşekkür belgesi verildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent, Ramazan Bayramı Bayramlaşma Töreni'ne Katıldı
Öğretim Üyemiz, Bağımlılıkla Mücadele İl Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
Üniversitemizde “Weimar Klasik Döneminde Faust ve İrade” Etkinliği Gerçekleştirildi
Öğretim Elemanımızın Kitabı Yayımlandı
Köşk Meslek Yüksekokulunda Kalite ve Akreditasyon Sürecine Yönelik Eğitimler Gerçekleştirildi
ADÜ Ailesi Geleneksel Bayramlaşma Töreni Gerçekleşti
Nazilli İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Kariyer Etkinlikleri Düzenlendi
Karacasu Memnune İnci MYO’da “Geleceğin Lideriyim” Semineri Gerçekleştirildi
Ziraat Fakültesi Ailesi Geleneksel İftar Yemeğinde Buluştu
Çine Meslek Yüksekokulunda İftar Yemeği Etkinliği Düzenlendi
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu