Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde ‘İstiklal Marşı’nın Kabulü Konferansı’ Gerçekleştirildi

15.03.2017
İstiklal Marşı'nın Kabulü konulu konferans, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz tarafından 13 Mart 2017 tarihinde Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dünyanın diğer ülkelerine baktığımızda milli marş olarak İstiklal Marşı’nın edebi türde  tek olarak incelenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Namık Açıkgöz, İstiklal Marşı’na çoklu bakış olarak nitelediği konferansta İstiklal Marşı metninin derin manaları  üzerine çözümlemeler yaptı.

Her medeniyetin ortak metinleri olduğunu belirten Prof. Dr. Açıkgöz; Yunus Emre şiirlerinin, Süleyman Çelebi’nin Mevlidinin ve İstiklal Marşı’nın, bu milletin ortak metinleri olduğuna 7’den 70’e herkesin büyük duyarlılıkla söylediğine ve geçerliliğini günümüze kadar koruduğuna dikkat çekti.

İstiklal Marşı’nın, sadece bir milletin milli marşı değil, milletin hürriyet aşkını, bağımsızlık sevdasını ve devletin devamlılığını da ortaya koyan bir metin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Açıkgöz, İstiklal Marşı’nın, tarihi, psikolojik, edebi, felsefik ve sosyolojik anlamlarıyla düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bir millete biçilmiş olan kefenleri yırtma metni olarak tanımladığı İstiklal Marşı’nın, yazıldığı tarihle sınırlı kalmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Namık Açıkgöz,  “Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda, diğer milletlerin milli marşlarındaki gibi, kin, nefret ve öfke yerine, muhatap olduğu kitle ile iletişim kurma, onlara umut ve direnç verme yolunu seçmiştir.” dedi. 

Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal Marşı’nda, “Korkma!, Çatma!” diyerek art arda gelen savaşlarla, toplumda ister istemez meydana gelen tedirginlik, moral bozukluğu gibi hakim  duygulara karşı, özgürlüğün sembolü olan bayrağa hitap ederek özgürlük ve hürriyet felsefesini yansıttığına dikkat çeken Prof. Dr. Prof. Dr. Açıkgöz, ‘Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar’ sözleriyle insan öldürmeye ayarlanmış teknolojinin ve savaş medeniyetinin sahibi Batı toplumuna karşın, ‘Benim iman dolu göğsüm gibi serhattim var’ diyerek direnmeyi, dik durmayı yücelten bir duruş sergilediğini sözlerine ekledi.

Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ dizelerinin bugün bile önemini koruduğuna değinen Prof. Dr. Açıkgöz, “Bu ezanlar ve bu selalar, bu ülkenin bayrak kadar önemli özgürlük sembolleridir, Bu minarelerden bu ezanlar okunduğu sürece, bu ülke bu bayrağın temsil ettiği özgürlüğün aynısını yaşamaktadır. Daha önceki darbeler selaların sesini kesti, ama 15 Temmuz’da selalar milleti direnişe çağırdı. Mehmet Akif Ersoy’un  o zaman ettiği dua, 15 Temmuz’da yeniden tezahür ederek, bu ülkenin kaderi, istiklali, istikbali, bizzat millet tarafından o sokaklarda yazıldı.” dedi.    

Konferansın ardından, Prof. Dr. Namık Açıkgöz’e, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Recai Tunca tarafından teşekkür belgesi verildi.  

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN