Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Harita ve Jeoinformasyon Teknolojileri Konuşuldu

12.11.2018
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliği ile düzenlenen “Harita ve Jeoinformasyon Teknolojilerinin Kullanımı” adlı seminer 22 – 24 Ekim 2018 tarihlerinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Etkinliğe konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özhan Kaynarca, Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Avdan, Cumhuriyet Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Türk, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nusret Demir ve Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Müh. Bölümü Öğr. Gör. Dr. Taylan Öcalan katıldı.

Seminerde, Harita ve jeoinformasyon teknolojilerinin, arkeolojik alanların tespiti, detaylı plan ve rölövelerinin 3 boyutlu olarak üretilmesi ve modellenmesi, tüm planların bilgi sistemine dönüştürülmesi gibi konularda etkin ve yararlı sonuçlar verdiği anlatıldı. Bu teknolojiler, yapay uydulara dayalı konumlama sistemleri (GNSS), fotogrametri ve uzaktan algılama teknolojileri, lazer tarama teknolojisi (LİDAR), Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yersel klasik ölçme sensörleri ve İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinden zaman, maliyet, doğruluk, işgücü, modelleme ve görselleştirme ölçütleri açısından yararlandığı konuşuldu.

Katılımcılara konuşmacılar tarafından verilen teorik eğitimle birlikte 23 Ekim 2018 tarihinde Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz tarafından yürütülen Manisa ilinin Akhisar ilçesindeki Thyateira antik kenti kazı alanında insansız hava aracı kullanılarak uygulamalı eğitim verildi. Kazı alanında son teknolojik gelişmeler ışığında lazer tarama teknolojisi ve insansız hava araçlarının sistemleri konusunda eğitim verildi.

Eğitimlerin 24 Ekim 2018 tarihindeki son gününde ise Thyateira antik kenti kazı alanında insansız hava aracı kullanılarak elde edilen verilerin bilgisayar ortamında değerlendirilmesi yapılarak bu kapsamda İnsansız Hava Aracı ile elde edilen veriler, nokta bulutu ve Orto – Görüntü ile birlikte sayısal yüzey modelleri oluşturuldu.

Eğitim sonucunda tüm katılımcılara eğitim sertifikası verildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN