Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz, ‘Üçüncü Arktik Bilimsel Araştırma Seferinde’ Yer Aldı

07.07.2023
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM KARE koordinasyonunda, Üniversitemizin sunduğu “122G270” nolu “Barents Denizi’nde Bulunan Mikroplastik Yüzeylerindeki Bakteriyal Çeşitliliğin Biyodegradasyon Derecelerinin Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK-KUTUP 1001 projesi kapsamında gerçekleştirilen “Üçüncü Arktik Bilimsel Araştırma Seferi” yola çıktı.

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Poyrazoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı projede, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Halil Bıyık araştırmacı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi Kerem Can Tunç bursiyer olarak yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu yıl üçüncüsü düzenlenen sefer, Brezilya, Çekya ve Norveç’ten 3 bilim insanının da dahil olmasıyla uluslararası hale geldi,” dedi. Bakan Kacır, 9'u Türk 3 yabancı bilim insanının yer alacağı seferde, 14 farklı bilimsel proje üzerinde çalışılacağını söyledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal: Arktik'ten gelecek veriler çok kıymetli

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal iklim değişikliğine dikkat çekerek kutuplar konusunun bununla ilişkili olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koydu. Mandal, “Paris İklim Anlaşmasına taraf olmak, 2053 yılına hedef koymak ve geleceğe doğru baktığımız zaman gıda arz güvenliğini, sağlık güvenliğini, enerji arz güvenliğini iklim başlığının altında değerlendiriyoruz. Kutup araştırmalarına başladığımız zaman bu bir farkındalıktı ancak son dönemde iklim değişikliğini Türkiye’de o kadar güçlü hissediyoruz ki artık bir zorunluluğa dönüştü. Kutuplarda incelemeler yapmak bizim için bir zaruriyet. Özellikle Arktik'ten gelecek veriler çok kıymetli,” dedi.

Doç. Dr. Poyrazoğlu: İlk defa başvurulan projeye öncülük etmekten gurur duyuyoruz

Doç. Dr. Esin Poyrazoğlu, Üniversitemiz adına ilk defa başvurulan TÜBİTAK KUTUP-1001 projesine öncülük etmekten mutluluk ve gurur duyduklarını belirterek, “Araştırmanın, halen devam eden benzer konudaki TÜBİTAK 1001 destekli ‘121Y227’ nolu projemizden elde edilecek veriler ile Barents Denizi verilerini karşılaştırma olanağımız olacaktır. Böylece Ege Denizi Aydın-Kuşadası, sahil kıyı şeridindeki ve Barents Denizi’ndeki mikroplastikler üzerinde yaşayan ve mikroplastiklerin parçalanmasında önemli rolleri olan bakteriyal biyoçeşitlilik saptanarak bunların stok kültürleri oluşturulacaktır. Projeler sonuçlandığında, ülkemizin sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla yapılacak olan Endüstriyel ve Moleküler Mikrobiyoloji Araştırmaları ile Üniversitemiz, sanayiye öncülük edebilecek bir potansiyele sahip olabilecektir,” dedi.

Öğretim Üyelerimizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN