Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Uluslararası Darbe Sempozyumunda 28 Şubat Süreci Değerlendirildi

27.05.2017
Üniversitemizce düzenlenen Uluslararası Darbe Sempozyumunun ikinci günü “28 Şubat Süreci ve Post-Modern Darbe Söylemi” konulu panelle, 27 Mayıs 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezinde başladı.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Kavakçı ve Yeni Akit Gazetesi yazarı Kenan Alpay’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Mısır Eski Milletvekili Muhammed Elfeky, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

28 Şubat sürecinin simge isimlerinden Doç. Dr. Merve Kavakçı o dönemde yaşadıklarını anlattığı konuşmasında, 28 Şubat’a gelinmeden önce yaşananların bu sürecin altyapısını oluşturduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kavakçı, 12 Eylül 1980 darbesiyle Başörtüsünün hukuken yasaklandığını ve başörtüsü yasağının tüm ailesini mağdur etiğini vurgulayarak yaşamı boyunca bu sorunla mücadele ettiğini söyledi. Arap Baharında Tunus ile başlayan kıvılcımın giderek yayıldığına işaret eden Kavakçı, “O dönemde Amerika’da yaşadığım için Büyük Orta Doğu projesinde taşeronluğun Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) verildiğinin farkına varmıştım. Ancak dalga dalga yayılan bu süreçte tek söz geçiremedikleri bir ülke vardı. Ekonomik ve siyasi baskılara ve de tepelerine bombalar yağdırmalarına rağmen Türk milletini boyunduruk altına alamadılar. 28 Şubat ve diğer darbeler sadece iç veya dış kaynaklı değil. Bunların ortaya çıkması dahili ve harici tüm işbirliklerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Tüm bunlara rağmen halen Türkiye’de dimdik ayakta duran bir hükümet var.” dedi.

Darbeciler Türkiye’de ‘Hep Makbul Vatandaşı’ Oluşturmaya Çalıştı

28 Şubat süreci, darbeler ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin birbirlerinden farklı değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden gazeteci Kenan Alpay ise, “Anti demokratik girişimlere imza atanlar Türkiye’de ‘hep makbul vatandaşı’ oluşturmaya çalıştı. Devlet, toplumu hep mühendislikle şekillendirmeye çalıştı. Bunun son örneğini 15 Temmuz’da yaşadık. Fakat 28 Şubat sürecinde karşımızda Milli Güvenlik Kurulu vardı. 28 Şubat denildiğinde akla gelen en önemli şey siyasi iradenin sıfırlanması ve siyasi iradeyi destekleyenlerin karar değiştirmesi, değiştirilmiyorsa zor kullanılmasıdır. 28 Şubat’ta ‘Ilımlı İslam’ projesi uygulamaya kondu. 28 Şubat sürecinin en büyük zarar verdiği kısım ekonomiydi. Dünya tarihinde belki bir ilk olarak 21 banka battı ve Türkiye’deki yapı nedeniyle hepimiz bu bankaların zararlarını kapattık. 28 Şubat sürecinin tüm aktörleri 2 yıl sonra ortadan yok olup gittiler. Darbeciler çok cesur olarak gözükseler de aslında çok korkak ve ödlek kişilerdir. Çünkü haktan değil, zulüm ve baskıdan yanadırlar. Türkiye’de darbe tehdidinin çok düşük olduğunu düşünüyorum çünkü demokrasisine sımsıkı bağlı bir Türk milleti var.” diye konuştu.

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın, Merve Kavakçı ve Kenan Alpay’a teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi.

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN