Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Türkiye’nin Suriye Dış Politikası Mercek Altına Alındı

08.05.2018
Üniversitemiz Aydın İktisat Fakültesi tarafından düzenlenen, Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Muharrem Ekşi'nin konuşmacı olarak katıldığı “Güncel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası ve Suriye Krizi” konu başlıklı söyleşi programı, 4 Mayıs 2018 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Program öncesi Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret eden Öğr. Gör. Dr. Muharrem Ekşi, Rektörümüzle bir süre sohbet etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, Ekşi ile Türkiye’nin dış politikası ve Suriye krizi konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Rektörümüzün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Halil Kırnak, akademik ve idari personelimizin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Suriye üzerinde uygulanan Türk dış politikasını anlamak için diğer güç odaklarını anlamak gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Muharrem Ekşi, bu güç odaklarının Amerika, Rusya, Çin ve İran olduğunu söyledi.

Amerika’nın askeri gücünün yanı sıra ekonomiye hizmet eden güçlerinin de varlığından bahseden Ekşi, “Amerika’nın diğer ülkelere ihraç ettiği kültürler, değerler, yaşam tarzı, markalar, filmler, yiyecekler, içecekler, akademik güç vb. gibi sayabileceğimiz kültür aktarımıyla gelen ekonomik güç ile elde edilen gücü, Yumuşak Güç olarak adlandırıyoruz. Amerika’nın süper güç olmasının en büyük etkenini ‘Yumuşak Güç’ olarak görebiliriz.” dedi.

İran’ın 2003 yılında Irak’ın işgal edilmesinin ardından bölgede önemli bir güç haline geldiğini ifade eden Muharrem Ekşi; Rusya ve İran’ın, Suriye’nin daveti üzerine Suriye’de bulunan devletlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Çin’in ekonomik anlamda dünyanın süper gücü olma konusunda emin adımlarda ilerlediğini belirten Ekşi, “Çin, Amerika’nın askeri tacizlerine olabildiğince ılımlı yaklaşarak sıcak bir savaş gerçekleştirmekten kaçınıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye-Suriye arasındaki ilişkiden bahsederken uzun yıllardır sorunlu bir ilişki içinde bulunulduğunu söyleyen Ekşi “Öncelikle Hatay meselesi daha sonrasında su sorununun ortaya çıkmasıyla birlikte iki ülke arasında gerilim tırmanmaya devam etti. İlerleyen zamanlarda terör örgütünün Irak ve Suriye üzerinden Türkiye’yi tehdit etmesi Suriye ile olan ilişkilerin daha da gergin bir hale gelmesine neden oldu.” dedi.

Prof. Dr. Cavit Bircan, “Yönetici iseniz bir karar vereceğiniz zaman her ayrıntıyı en ince detaylarına kadar düşünmeniz ve planlamanız gerekir. Aksi takdirde diplomatik krizlerle karşı karşıya gelmek kaçınılmaz olur.” diyerek ülkeler arası dış politikaların belirlenmesinde yöneticilerin vasıflarının ve attıkları adımların önemini vurguladı.

Katılımcılarının sorularının yanıtlanmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan katkılarından dolayı Öğr. Gör. Dr. Muharrem Ekşi’ye Teşekkür Belgesi ve Üniversitemiz hediye paketini verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN