Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Üyelerini Üniversitemizde Ağırladık

31.10.2016
Üniversitemiz “Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 52 . Başkanlar Konseyi Efeler Diyarı Aydın’da” programı kapsamında “Adnan Menderes ve Demokrasi, 15 Temmuz’da Türk Basını “ başlıklı konferansa 26 Ekim 2016 tarihinde ev sahipliği yaptı.

Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferans öncesinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret eden Federasyon üyeleri ardından Tralleis Meydanı’nda sergilenen Halk Oyunları gösterisini izledi. Gösterinin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter V.  Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan,  81 ilden Konfederasyon üyesi gazetelerin temsilcileri, Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinin katıldığı konferansa geçildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından söz alan Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener   15 Temmuz günü Türk Basınında da bir darbe yaşandığını, bir darbe mağduru olan Adnan Menderes’in memleketinde böyle bir konferans yapmayı kararlaştırdıklarını belirtti.

Türkiye Gazeteciler Federasyonun,  3’ü Kıbrıs, 4’ü  Azerbaycan  olmak üzere toplam 73 meslek örgütünden  25.000 üyesiyle güçlü bir   yapıya sahip olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca  ise  “15 Temmuz’da Türk basını, Türkiye’nin birlik ve beraberliği için büyük bir fedakarlık örneği göstermiştir.” dedi.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nde 27 Mayıs 1960 ihtilalinin aksine milletimizin darbeye karşı sokaklara çıkarak tek yürek olduğunu vurgulayan,  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan “15 Temmuz aslında milletimizin yeniden dirilişinin sembolüdür. Biz kendi gücümüzün farkına vardık . Eğer 15 Temmuz başarılı olsaydı şu an Türkiye diye bir devletten bahsedemezdik.” dedi. Toplumun tüm katmanlarıyla 15 Temmuz darbe girişimine karşı harekete geçtiğinin altını çizen Prof. Dr. Bircan   basınımızı o günkü tavrından dolayı tebrik etti.

 Bütün milli unsurların aynı refleksi göstermesi ve basının buna ön ayak olmasıyla 15 Temmuz darbe girişiminin önlendiğinin altını çizen Vali Ömer Faruk Koçak, “ Bu hain ve gafillerin her türlü  organizasyonlarına rağmen hesap edemedikleri şey Türk Milletinin gücü ve kudretiydi.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Müdürü Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan  “Adnan Menderes ve Demokrasi”  başlıklı sunumunda medyanın önemine dikkat çekerek 15 Temmuz’da olan, fakat  60 ihtilalinde  olmayan tek şey medyaydı; 15 Temmuz’da ne Türk Halkı’nın ne de Türk Basını’nın sesi kısılabildi, dedi. “Basın, 15 Temmuz’daki Kirli Oyunu Nasıl Gördü?  Nasıl Okudu ve Ne Yazdı” adlı sunumuyla söz alan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hicabi Arslan ise Batı Basını’nın 15 Temmuz’da darbeden yana tavır aldığını belirterek, “Sunday Times gazetesi demokrasi kültürünün darbeler yoluyla yerleştiğini bile iddia etti” dedi.    Avrasya Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı İsmail Kahraman ise “Belgeselci Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi” adlı sunumunda tarihten dersler almak ve tarihi unutturmamak için geleceğe bilgi ve belgeler bırakmak gerektiğini belirtti. Hazırladıkları 15 Temmuz Darbe Girişimi Belgeseline de sunumunda yer veren Kahraman, tüm demokrasi şehitlerimizi şükran ve minnetle yad etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit  Bircan ve Aydın  Valisi Ömer Faruk Koçak’ın  konuşmacılara plaket ve çiçek takdiminin ardından konferans sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN