Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

TÜBİTAK 1001 Projesinin Tanıtımı ve Eğitim Atölyesi Gerçekleştirildi

23.05.2025
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Dr. Alaattin Arıkan’ın yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK 1001 destekli “Mekânsal Becerilere İlişkin Kültürel Farklılıkların İncelenmesi ve Norm Değerlerinin Belirlenmesi” başlıklı projenin tanıtım toplantısı, Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Proje ekibinde; Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Turhan Çetin ile Üniversitemizden Doç. Dr. Emrah Hiğde araştırmacı olarak yer alırken, danışmanlık görevini ise İsviçre’de bulunan Kuzeybatı İsviçre Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi (FHNW) İnteraktif Teknolojiler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Arzu Çöltekin üstlendi.

Tanıtım programına Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yalçın Özdemir, Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sultan Baysan, Çekya Masaryk Üniversitesi Öğretim Üyesi Kate"5;ina Jochecová, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım sağladı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Proje Yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Alaattin Arıkan, projenin temel hedef ve kapsamına dair açıklamalarda bulundu. Arş. Gör. Dr. Alaattin Arıkan, “Bu proje ile Avrupa, Latin Amerika, Slav-Rus, Afrika, İslam, Doğu (Çin), Doğu (Hindistan) ve Pasifik olmak üzere sekiz farklı kültür bölgesinden 12-18 yaş aralığındaki bireylerin mekânsal beceri puanlarına ilişkin norm değerlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Mekânsal beceriler, hem gündelik yaşamda hem de özellikle STEM alanlarında akademik başarıya ulaşmada kritik bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda projemiz, mekânsal becerilerin gelişiminde kültürel faktörlerin etkisini kapsamlı biçimde inceleyerek, öğrenme güçlüklerinin erken tespiti ve farklı kültürel geçmişe sahip bireyler için uygun eğitim programlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.

Program kapsamında, Masaryk Üniversitesi Öğretim Üyesi Kate"5;ina Jochecová tarafından “Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Eğitime Entegrasyonu ve Bilimsel Veri Toplama Yöntemleri” başlıklı bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Jochecová, sanal gerçeklik ve göz izleme teknolojilerinin mekânsal biliş ve öğrenme süreçlerindeki uygulamalarına yönelik bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak, yürüttüğü projelere dair örnekler sundu. Atölye kapsamında sunulan sanal gerçeklik uygulamaları, akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgi gördü.

Proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN