Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Testo Elektronik, Üniversitemize Termal Kamera Bağışladı

18.12.2017
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerini güçlendirmek ve saha pratiği kazandırmak amacıyla Testo Elektronik ve Test Ölçüm Cihazları Şirketi tarafından14 Aralık 2017 tarihinde Mühendislik Fakültesine Termal Kamera bağışlandı.

Rektör Yardımcımız ve aynı zamanda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kırnak’ı makamında ziyaret eden firma yetkilileri Bekir Erdem ve Özgür Küçükhüseyin, öğrencilerin ve akademisyenlerin gelişimine firma olarak bir nebze olsa da katkı sağlamaktan dolayı duydukları mutluluğu ifade ederek Termal Kamerayı Prof. Dr. Halil Kırnak’a teslim etti.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yunus Çerçi ve Yrd. Doç. Dr. Sinan Güçlüer’in de hazır bulunduğu toplantıda, firma yetkilileri Termal Kameranın kullanımı hakkında bilgiler verdi. Bu bilgilerden yola çıkarak kamerayı test eden Prof. Dr. Halil Kırnak, firma yetkililerine Üniversitemize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür belgesi ve Üniversitemiz hediye paketini verdi.

Termal Kameranın Üniversitemize teslim edilmesinin ardından firma yetkililerince Aydın İli Stratejik Planlama ve Yenilik Merkezi (AİSYEM) Konferans Salonu’nda kamera hakkında bilgiler verilerek kameranın kullanım alanları anlatıldı.

Termal Kamerayı, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen ısıyı esas alan ve görüntünün genel yapısını ısıya göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemi olarak tanımlayan Özgür Küçükhüseyin, kameranın çok çeşitli disiplinlerde çok farklı kullanım amaçları bulunduğunu anlattı. Küçükhüseyin, “Güç sarfiyatı yapan veya ileten tüm ekipmanlar arızalanmadan önce ısınırlar ve  ısı yayarlar. Temassız ölçüm cihazları olan termal kameralar nesnelerin yaymış oldukları bu görünmez infrared enerjiyi algılayarak elektronik sinyale dönüştürdükten sonra, kamera ekranında termal görüntü şeklinde gösterirler.” diye konuştu.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Güçlüer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, farklı branşlarda (Makine, İnşaat, Elektrik, Ziraat…) bilimsel makale ve projelerde termal kameraların kullanılması yoluyla yapılmış pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu dile getirerek, Üniversitemizde BRİCKER Projesi kapsamında çalışmaları süren

Güneş enerjisi sistemlerinde, sistemin analizini yapmakta ve geliştirilmesinde hibe edilen bu termal kamerayı kullanacaklarını belirtti. Termal Kameranın değerinin yaklaşık 10 bin lira olduğu ifade edildi.

Yrd. Doç. Dr. Güçlüer, “Öğrencilerimizle bu cihazla enerji verimliliği uygulamaları yaparak bu uygulamaların ekonomik katkıları hakkında bilinç düzeylerini arttırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bu kamerayla, öğrencilerimize, iş hayatına atıldıklarında karşılaşabilecekleri sorunları ve termal kameraların kullanımıyla ilgili sorunları uygulamalı olarak gösterebileceğiz.” dedi. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN