Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Söke İşletme Fakültesinde 100. Yılında İstiklal Marşına Saygı Etkinliği Düzenlendi

15.03.2021
Üniversitemiz Söke İşletme Fakültesi tarafından düzenlenen ‘100. Yılında İstiklal Marşına Saygı’ etkinliği, 12 Mart 2021 tarihinde Söke İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Etkinliğe Söke Kaymakamı Soner Zeybek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Yapıcı, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Kurgan, akademisyenler, eğitimciler, STK’lar ve gençler katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Türk büyükleri için Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Söke Kaymakamı Soner Zeybek, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında gerçekleştirilen milli mücadelenin Türk Milleti için önemini ifade etti. İstiklal Marşı’nda, Türklerin özgürlük ve bağımsızlık anlayışının vurgulandığının altını çizen Zeybek, 100. yılında Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anarak konuşmasını tamamladı.

Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun’un moderatörlüğündeki etkinliğe; Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Müdürü Doktorant Bircan Kayacan ile Araştırmacı-Yazar Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Abdullah Güray Başakçıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

100 yıl evvel 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen İstiklal Marşı’nın, Türk milletinin bağımsızlığa, Hakk’a, yurda, inancını ve bağlılığını perçinlediğini vurgulayan Prof. Dr. Turan Akkoyun, İstiklal Marşı’nın kahraman ordumuza ithaf edildiğini aktardı.

“Marşın Türk Milletine ait olduğu belirtilmiştir”

Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal Marşı’nın seçildiği yarışmanın ödülünü kadın ve çocuklara meslek öğreterek yoksulluklarına son vermek amacıyla kurulan Darülmesai’ye bağışlandığını belirten Prof. Dr. Turan Akkoyun, “İstiklal Marşı, Şairin bütün eserlerini topladığı Safahat’a dahil edilmemiş, Türk milletine ait olduğu belirtilmiştir. Marş doğrudan Türk Milletine seslenmektedir: “Korkma!” diye başlamaktadır. Milletini kendiyle bütünleştirerek haykırmaktadır: “Ben, ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” Böylelikle Malazgirt’ten Viyana Kongresine uzanan süreçte hazırlanan Sevr ütopyasına reel bir cevap niteliği taşımaktadır. ”dedi.

“Akif, vatanını imanla sevmiş bir gönül insanıdır.”

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Müdürü Doktorant Bircan Kayacan “Mehmet Akif’in İzinde” başlıklı konuşmasında, “Mehmet Akif’i bu millet için İstiklal Marşı yazabilecek tek şair kılan sır onun hayatında gizlidir. Mondros Ateşkesi ile başlayan İzmir ve İstanbul’un işgali ile devam eden süreçte kurulan Büyük Millet Meclisi iki farklı cephede birden mücadele ediyordu. Bu cephelerden biri işgal kuvvetlerine karşıydı diğeri ise Milli Mücadeleyi engellemeye milletin istiklal aşkını baltalamaya çalışanlara karşıydı. Gazi Mustafa Kemal hareketin manevi cephesini güçlendirmek için Mehmet Akif’i Ankara’ya davet ederken Sebilü’r-Reşad Dergisi’nin de Ankara’da yayınlanmasını istiyordu. Kimi zaman heyetle kimi zaman da tek başına koltuğunun altında Sebilü’r-Reşad olduğu halde şehir şehir dolaşarak Sevr’i anlatmış halkı milli mücadeleye katılmaya çağırmıştı.” dedi.

Hamdullah Suphi Bey’in özel ricasıyla İstiklal Marşı’nı yazmayı kabul eden Mehmet Akif Ersoy’un şiiri on gün içinde bitirdiğini belirten Bircan Kayacan, “İstiklal Marşı 12 Mart 1921’de her mısrası alkışlarla kesilerek, coşkuyla gözyaşları içerinde kabul edilmiştir. O gün Akif’in yazdığı marşı en ön sırada ayakta alkışlayarak dinleyenlerden biri de Gazi Mustafa Kemal’dir. İstiklal Marşı’nın kabulünden sonra Gazi marşın önemini şu sözlerle anlatır. ‘İstiklal Marşında davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. En beğendiğim yeri şu mısralardır. Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın Hürriyet Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal. Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır” der. Akif yaşayışıyla, duruşuyla ortaya koyduğu mücadelesiyle istiklal şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş bir insandır. Hayatını, sözlerini milli hakikat ilkesi üzerine bina etmiş bir ahlak abidesi olan Akif, İslam dünyasına veya diğer ülkelere bakarken merkeze daima Türkiye’yi İstanbul’u koymuştur. Ona göre umudun, kurtuluşun, dirilişin ruhunun kaynağı burasıdır. Yani Anadolu’dur. Hepsinden önemlisi Akif, vatanını imanla sevmiş bir gönül insanıdır.” sözleriyle İstiklal Marşı’nın yazım süreci hakkında bilgi verdi.

Araştırmacı Abdullah Güray Başakçıoğlu “İstiklal Marşımızın Medya Değeri” başlıklı konuşmasında, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy hakkında şu ana kadar yürütülen film ve dizi projelerini değerlendirerek bundan sonrasına dair önerilerde bulundu.

Abdullah Güray Başakçıoğlu, “ Medya ve iletişim araçlarının duyguları harekete geçirmedeki ve toplumu bilgilendirmedeki rolleri göz önünde bulundurulduğunda, toplum nazarında önemi yadsınamaz bir unsur olan İstiklal Marşımızın genç nesillere etkili bir şekilde aktarımı oldukça önemlidir.  Milli değerlerimizin,  temsillerinin ve anlatımlarının medya bağlamında yoğunlaştırılması, daha çok desteklenmesi ve kitleleri eğitme görevinde bir araç olarak kullanılması bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.” dedi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN