Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

SÖKADA Projesi Kapanış Töreni Gerçekleşti

26.03.2019
Üniversitemiz ev sahipliğinde SÖKADA (Söke Kuşaklararası Dayanışmayı Arttırma) Projesi kapanış töreni, 22 Mart 2019 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Etkinliğe Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Akyol, il müdürleri, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Proje tanıtım filminin izlenmesinin ardından projenin aşamaları hakkında bilgiler veren Üniversitemiz Söke Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Rahşan Çevik Akyıl, “Projenin oluşum aşamasında güzel kazanımlar elde ettik, Yaşlılara Saygı Haftası içerisinde, projemizi tamamlamış olmak bizler için ayrıca bir mutluluk vesilesi oldu. Projede, çocuk, genç ve yaşlıların birlikte kaliteli zaman geçirmelerine ilişkin 8 etkinlik yapıldı ve etkinliklerin sonunda olumlu sonuçlar aldık.” diyerek projenin katılımcılarına ve paydaşlarına teşekkür etti.

Kuşak tanımını yaparken benzer sosyal, kültürel, inanç, sevinç ve kederleri paylaşan kitleler ifadesini kullanan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Akyol “Kuşaklar arası geçişleri iyi yapar, birbirimizi daha iyi anlarsak daha sağlıklı ve güzel bir geleceği paylaşmış oluruz.” diyerek kuşakların birbiriyle doğru iletişiminin önemine vurgu yaptı.

Kuşaklararasındaki iletişim kopukluğunun günden güne arttığını ifade eden Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu “Kuşaklararası uçurum ne zaman bu denli arttı düşünmek lazım. Geniş aile içerisinde yetişen çocuklarda kuşaklar arası kültür aktarımının daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

SÖKADA kısa filminin gösterimi ve şiirlerin okunmasının ardından proje raporunu sunan Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Selvinaz Saçan, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki hareketliliğinin gün geçtikçe artmakta olduğunu ifade etti. Saçan, “2023 yılında bu oranın %10.7’ye yükselmesi bekleniyor. Yani giderek yaşlanan bir toplumuz. Sadece yaşlıların bakım ihtiyacına değil, toplumla bütünleşmelerine, kaybolan statü değerlerini yeniden kazanmalarına, boş zamanlarını kaliteli değerlendirmelerine yönelik neler yapılabilir sorularından hareketle bu proje ortaya çıktı.” diyerek projenin çözüm süreci, hedefleri, amaçları, etkinlikleri, katılımcıları, değerlendirme ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.

Söke Hilmi Fırat Huzurevi ikinci bahar Türk Halk Müziği Korosu’nun keyifli müzik ardından gerçekleştirilen Yaşlılık ve Kuşaklararası İletişim Paneli’nde Üniversitemiz Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzel Dişçigil Japonya’da yaşlıların sosyal ve kültürel ortamın içinde olduğunu ve kuşaklararası iletişimin daha güçlü olduğunu belirtti.

Panelistlerden Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Türeyen, yaşlılar ve gençler arasındaki iletişime dikkat çekerek, kuşaklararası iletişim ne kadar sağlıklı olursa toplumların da o kadar sağlıklı olacağını söyledi. Türeyen “Biz hep iletişimi konuşmak zannediyoruz. Konuşabilmek için dinlemek gerekir, çoğu zaman birbirimizi anlamadan dinliyoruz. Aynı dili konuşanlar değil, aynı pencereden bakıp aynı duyguları paylaşanlar sağlıklı diyaloglar kurabilir. Sağlıklı iletişim kurmak istiyorsanız kendi bildiğiniz dili değil, onun anladığı dili konuşmalısınız.” dedi.

Etkinliğin sonunda SÖKADA paydaşlarına, konuşmacılara ve SÖKADA ekip üyelerine teşekkür plaketleri takdim edildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN