Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Pandemi Sürecinde Kadın Akademisyen Olmak Paneli Gerçekleşti

14.03.2021
Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadın Emekçiler Günü kapsamında düzenlenen ‘Pandemi Sürecinde Kadın Akademisyen Olmak’ adlı panel, 8 Mart 2021 tarihinde Google Meet platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Panele; Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Seher Sarıkaya Karabudak, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Üreten, Prof. Dr. Esin Acar ve Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu ile panelistler Prof. Dr. Pınar Okyay, Dr. Öğr. Üy. Arzu Tanış Özçelik, Öğr. Gör. Gülşah Şükran Kale ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

1857 yılında ortak ve eşit bir gelecek kurma taleplerini dile getiren kadınların 8 Mart’ın inşasında başrolü aldıklarını belirten Panel Başkanı Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, New York’ta Birleşmiş Milletlerin duvarında asılı, tarihin ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş’ de adı ve mührü olan kendi döneminde dünyanın en güçlü devleti ve Anadolu’nun ilk imparatorluğu Hititlerin kraliçesi olan Puduhepa’nın iyi bilinmesi gereken bir kadın profili olduğunu belirterek hakkında bilgi verdi.

21. yüzyılda yaşanılan pandemide de kadınların önemli rol üstlendiklerini belirten Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, “Covid-19 un dünya geneline yayılan bir salgına dönüşmesi ile sağlık sektörünün ardından en çok etkilenen alan eğitim oldu.  Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akademisyenler hem salgın sürecinin yönetilmesi hem de uzaktan eğitime adaptasyonla birlikte gelen çoklu krizlerle baş etmek zorunda kaldılar.” dedi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, pandemi sürecinde kadın akademisyenlerin, yayın sayısında azalma olduğuna dair dergi editörlerinin konuşma ve yazılarından kesitler sunmasının ardından güçlü yayın ve projelerin ortaya çıkarılması ve akademik yayınlarda kadının önemine vurgu yaptı.

Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi AD. Öğretim Üyesi Arzu Tanış Çelik, akademisyen, akademisyen eşi ve üç çocuk sahibi bir ebeveyn olarak pandemi sürecinde akademisyen ve  ebeyn olma arasında nasıl bir süreç yaşandığını literatür desteğinin yanı sıra kendi deneyimlerini kullanarak aktardı.

Öğr. Gör. Gülşah Şükran Kale’nin, pandemi sürecinin akademik kadınlar üzerindeki psikolojik etkilerini ve çözüm yollarını paylaştığı  sunumu ile panel sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN