Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizden Kaynak Niteliğinde Eser

06.04.2017
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Erdağ’ın Türkiye Florasının yazımına başlangıç eseri olarak katkı sağlayacak olan Türkiye Bitkileri Listesi adlı kitabı yayımlandı.

Türkiye Karayosunları Florası yazımının başlangıç eseri olan kitapta, 1829-2015 yılları arasında ülkemizden belirlenen tüm karayosunları yayılış bilgileri, bilimsel adlandırma ve eş isimleriyle beraber bir liste halinde sunulmuş olup sınıflandırma ve isimlendirme sorunu içeren türüstü, tür ve türaltı bitki kategorileri hakkında açıklamalar yer alıyor.

Eserde, ülkemizde yaşayan karayosunlarına ilk kez Flora Araştırmaları Derneğince belirlenen kurallar dahilinde Türkçe isimler kazandırılarak binden fazla yeni bitki kategorisine isimler verildi. 12. yüzyıl öncesi Türkçesinde karayosunları için kullanılan fakat sonradan unutulan veya anlamı değişen özgün isimler de taranarak bu isimlerin fonetik çeşitlenmeleri üretilip çok sayıda cinse verildi, böylece eski isimler Türkçemize yeniden kazandırıldı.

Türkçe isimlendirme komisyonunda başyazarla birlikte Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Nahmedov, Doç. Dr. Hatice Özenoğlu Kiremit ve Doç. Dr. Mesut Kırmacı cins ve cins üstü kategorilerin, Türkçe isimlendirilmesinde görev yaptı.

Kitap, ANG Vakfı, Flora Araştırmaları Derneği ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin katkılarıyla basılmış olup Türk botaniğine bir katkı olarak sunulmuştur.  

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN