Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizden Aydınımızın Tanıtımına Büyük Katkı

18.05.2017
Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez tarafından hazırlanan “Tralleis Güney Nekropolü Terrakotta Figürinleri” adlı kitap yayımlandı.

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü, Arkeoloji Anabilim Dalında sunularak kabul edilen Doktora tezi yeni bilgiler ışığında güncellenerek bilim dünyasına sunuldu. Kitapta; 2014 yılında, toplam 136 adet eserin değerlendirildiği, Tralleis antik kentinin Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemi pişmiş toprak heykeltıraşlık (koroplastik) sanatının ele alındığı, Aydın’ın simgesi Tralleis antik kentinin Güney Nekropolis (mezarlık) alanında Aydın Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kurtarma kazılarında bulunan pişmiş toprak heykelcikler  incelendi.

İlk bölümde Tralleis antik kentinin tarihçesi ve kentte yapılan kazı ve araştırmalara değinilen çalışmanın, ikinci bölümünde de figürinlerin ele geçtiği mezarların buluntu durumları ve heykelciklerin teknik özellikleri ele alındı. Figürin tipleri ve ikonografinin ele alındığı üçüncü bölümde heykelcikler duruş, stil ve dönem modası açısından alt tiplerine ayrıldı. Figürinlerin stil gelişimi, tarihlenmesi ve atölyeleriyle ilgili öneriler sunulduğu dördüncü bölümün ardından, son bölümde katalog ile birlikte levhalar kısmında heykelciklerin detaylı görselleri okuyuculara aktarıldı. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN