Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemiz TRT Radyo 1’de Eski Anadolu’da Bal’ı Anlatacak

15.12.2020
Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Üreten, 15 Aralık 2020 Salı günü saat 14.00’te TRT Radyo 1’de Seda Uslu Sarıoğlu’nun hazırlayıp sunduğu “Ya Olmasaydı” programında “Eski Anadolu’da Bal” konusunu konuşacak.

Prof. Dr. Hüseyin Üreten, “Bugünün gerçekleri geçmişin izlerinde saklıdır” diyerek, Anadolumuzun kadim tarihinde balın herhangi bir yiyecek olmadığına dikkat çekerek tarih öncesi dönemlerden itibaren Anadolu insanının hem en önemli besin kaynağı hem de kültür unsuru olduğunu belirtti.

Üreten, Anadolu’nun ilk büyük devletini kuran Hititler Dönemi’nde hamur işlerinde, tatlı ve ekmek yapımında kullanılan temel malzemelerden biri olan balın, aynı zamanda Hitit Kralı II. Muwatalli tarafından Arinna’nın Güneş Tanrıçası, Göğün Güneş Tanrısı, Göğün Fırtına Tanrısı ve diğer önemli tanrı ve tanrıçalara ballı ekmek şeklinde sunulduğunu ifade etti.  Sözlerini sürdüren Prof. Dr. Üreten, “Tanrı ve tanrıçalara sunulan balın büyü ayinlerinde, tanrıyı çağırma seremonilerinde (Kayıp Tanrı Telepinu Efsanesi) kullanılıyor. Hatta arı ve bal, Hititlerin yaşantısında kendisine öyle büyük bir yer edinmiştir ki, bal dolu kovanı çalan birine Hitit yasalarında önce arılar tarafından sokularak daha sonra ise altı şekel gümüş ile cezalandırılıyor. Hitit Anadolu’sundaki bu durum Hellenistik Dönem Anadolu’sunda da aynen görülüyor. Bu bağlamda balın Eski Anadolu’da bıraktığı izlerin görüldüğü diğer bir alan da sikkelerdir. Ephesos antik kentinin bastırdığı elektron sikkelerin ön yüzünde arı betimi yer alır. Artemis kültünün uygulayıcısı olan rahibelere de “Arı Kraliçe” anlamına gelen “Mellierai” adının verilmesi oldukça dikkat çekicidir.” diye konuştu.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN