Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemiz Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Toplantısına Katıldı

27.05.2021
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşen TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Toplantısına davet edildi.

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu, Orman ve Su İşleri eski Bakanı ve Afyon Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu başkanlığında gerçekleşti.

Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğinin sağlık etkileri başlığında komisyonda yaptığı sunumda, sağlık bakış açısının merkeze konulması gerektiğini, iklim değişikliğinin olumsuz sağlık etkilerine karşı bütün ülkelerin risk altında olduğunu söyledi.

En kırılgan noktaların kent merkezleri, en kırılgan sektörün ise sağlık sektörü olduğunu belirten Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, “ En kırılgan gruplar da iklim değişikliğinin toplumda gösterdiği etkiyle değişmekle birlikte belirttiğim grupları öncelemek gerekiyor. En kırılgan ülke, hazırlıksız, politikaları olmayan ülke; en kırılgan ekonomi de en kötü senaryoya hazırlıklı olmayan ekonomi diyebiliriz. Eğer bir toplumda eğitim ve ekonomi düzeyi yeterli düzeyde değilse iklim değişikliğinin getirdiği sağlık sorunlarıyla baş etmekte güçlük yaşanabilir. Bizim bir izleme sistemi kurmaya, kanıt toplamaya, hastalıkların uluslararası kodlanmasına, uygun hava ve iklime, uygun bir veri toplama ağına, verileri paylaşan kurumlara, analiz ve raporlamaya ihtiyacımız var. Belirlenen tehlikelerin dışında özellikle ultraviyole radyasyondaki artışı da unutmamamız gerekiyor. Bu tehlikeler karşısında etkilenebilirlik dediğimiz olayı ele almalıyız. Burada da hassas gruplar ve uyum sağlama kapasitesi ön plana çıkıyor." dedi.

Sağlık İçin En Önemli Boyut, Uyum Boyutudur

İklim değişikliğinin sağlık etkileri bakımından incelendiğinde Türkiye'nin çok güçlü bir alt yapıya sahip olduğunu aktaran Kiraz, "Türkiye, uyum stratejisi eylem planlarını yaparken mutlaka bir sağlık alanı da açıyor. Ama iklim değişikliğinin hızı insanlığın uyum kapasitesinden daha hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu nedenle bizim hedef ve stratejilerimizde yenilenmeye gitmemiz ya da çok hızlı eylemler gerçekleştirmemiz gerekecek. Özellikle sağlık için en önemli boyut, uyum boyutudur. Uyum boyutunda çık hızlı şeyler yapmamız gerekiyor. 2015 yılında elde ettiğimiz ulusal strateji programımız, eylem planımız çok değerlidir. Buradaki eylemler 2019 yılı itibarıyla bitmiştir ve güncellenmesi gerekmektedir." dedi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN