Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Muhteşem Çağın Mütevazı Çocukları Selçuklular Başlıklı Konferans Üniversitemizde Gerçekleştirildi

10.03.2017
Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Anadolu Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği, Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç . Dr. Erkan Göksu’nun konuşmacı olarak katıldığı ‘Muhteşem Çağın Mütevazı Çocukları Selçuklular’ başlıklı konferans, 9 Mart 2017 tarihinde Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Türk tarihiyle ve  Türk tarihinin muhtelif cepheleriyle ilgili yapılmış çalışmalar arasında  Selçuklu tarihini  aydınlatmak için yapılmış çalışmaların çok az sayıda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Göksu, Selçukluların Türk, İslam ve Dünya tarihi içerisinde sahip olduğu esas yerle,  bu durumun bir tezat oluşturduğunu belirtti.  Doç. Dr. Göksu,   bu durumun Selçuklular dönemine ait az sayıda kaynak olmasına bağlanmasının yanlış olduğunu ifade ettiği konuşmasında, kaynakların azlığının bu alanda yapılan çalışmaların azlığı için geçerli bir neden teşkil etmeyeceğinin altını çizdi. Hakimiyeti 10 milyon m2’lik bir alana yayılan Selçukluların,  günümüzde 50’ye yakın devletin bulunduğu muhteşem bir coğrafyada hüküm sürdüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Göksu, Anadolu coğrafyasında da bu muhteşem  büyüklüğün kültürel izlerinin görüldüğüne dikkat çekti.

Selçuklu tarihi ve kültürüne son dönemde gösterilen ilginin artmasının son derece memnun edici olduğunu belirten Doç. Dr. Göksu,  bu alakanın tarihi ve kültüre ait tüm müktesabatımızı  popüler kültürün, kapitalizmin bir metası haline getirebileceğinden duyduğu endişeyi  belirtti. Göksu, ele alınan kültürel mirasın bir şekilde dejenere edilerek içinin boşaltılabileceği, aslından ve esasından uzaklaştırılabileceği uyarısında bulundu.

Bugün daha çok Osmanlı kurumları olarak bildiğimiz birçok yapının, Selçuklular tarafından düzenli hale getirildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Göksu, Osmanlı Devleti’nde yer alan Yeniçeri sisteminin Selçuklular döneminde Gulam sistemi olarak ortaya konduğunu, Selçuklular tarafından sistemleştirilmeye başlayan medrese sisteminin de Osmanlı müesseselerinde devam ettiğini söyledi. Göksu, bu ve benzeri örneklerden yola çıkarak, Selçukluların;  Osmanlılar ve birçok Türk-İslam Devleti’nin müessese, medeniyet ve kurumlarının yapısını  büyük ölçüde etkilediği sonucuna  varılabileceğini kaydetti.

Konferasın son bölümünde dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Doç. Dr. Göksu’ya, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran tarafından teşekkür belgesi verilirken, konferansın ardından Doç. Dr. Göksu,  Atatürk Kongre Merkezi Fuaye alanında kitaplarının yer aldığı imza gününe katıldı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN