Malgaç Baskını, kurtuluşa giden şanlı yolun ilk adımıdır
Malgaç Baskını'nı, halkın kendine olan inancını yeniden kazanması bakımından çok önemli bir olay olarak gördüğünü ifade eden Rektörümüz Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir, bölgede yaşanan insanlık onuruna yakışmayan, tarifi imkânsız zulümlerin unutulmayacağını da sözlerine ekledi. Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkeş Antlaşması’nın 7. maddesi sebebiyle Anadolu’nun işgaline başlandı ve 27 Mayıs’ta Yunan Ordusu Nazilli’ye kadar olan bölgeyi kontrol altına aldı. Yaşanan işgalin ardından işkenceler, türlü zulümler ve baskılar her geçen gün şiddetini arttırarak bölgemizde yaşanan bu olaylar insanlık onurunu tarifi güç bir duruma doğru götürüyordu. İşte tam da bu sırada direnişin ilk kıvılcımı Yörük Ali Efe ve kızanlarınca yakıldı. Malgaç Baskını olarak bildiğimiz destan, bölgemizde 3 yıl sürecek ve zaferle sonuçlanacak bu şanlı yolun ilk adımıdır.” dedi.
Malgaç, Aydın’ın Çanakkalesidir!
Aydın ve çevresinde Yunan işgal kuvvetlerine karşı düzenlenen baskınlar içinde hazırlanışı ve etkileri bakımından Malgaç Baskını’nın bambaşka bir yeri olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Yörük Ali Efe ve kızanlarının bu baskını efsaneleşmiş, sonuçları itibariyle yerelde adeta yeni bir Çanakkale ruhunun oluşmasını sağlamıştır. Nasıl ki Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin Kurtuluş Savaşını kazanmasının önünü açan en büyük moral sebebiyse, Malgaç Baskını da direnişin ilk kıvılcımını yakan, bir mihenk taşıdır. Bu, kıvılcımı büyüyerek aleve dönüştüren bir büyük heyecandır. Eğer Malgaç Baskını başarısız olsaydı, Aydın-Menderes Cephesi kurulamaz ve düşmanın ilerlemesi önlenemez ve milli kuvvetler bir araya toplanmaya zaman bulamazdı. Baskın sonrasında bölgede pek çok direniş hareketleri başladı, zeybekler kendi bölgelerinde zeybek sancağı açarak kızan topladı ve işgale karşı direnişe başladı. Milli kuvvetlerin teşkilatlanması da hızlandı. Kazanılan bu başarı sadece sayısal olarak önemli değildir. Bu baskının asıl önemi yerel direnişin örgütlenmesinde ve giderek ulusal direnişe dönüşmesinde öncü bir rol oynamış olmasıdır. Bu şanlı direnişin yarattığı dik duruş, bugün 100. yılında aynı heyecanla sıcaklığını korumaktadır.” dedi.
Bağımsızlık ateşi yüzyıllar boyu sönmeyecek
Malgaç Baskını 100. Yılında Yörük Ali Efe ve kızanlarının yaktığı kıvılcımın yüzyıllar boyu sönmeyeceğini vurgulayan Rektörümüz Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Bu kıvılcımı ateşleyen başta Yörük Ali Efe olmak üzere Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Habibin Ali Efe, İmamköylü Çete Ayşe Efe, Gurbetin Ali Efe, İsabeylili Ese Efe, Danişmentli İsmail Efe, Orhaniyeli Kara Durmuş Efe, Sancaktarın Ali Efe, Dokuzun Mehmet Efe, Mesutlulu Mestan Efe, Yüzbaşı Ahmet Bey, Topçu Mülazımı Şükrü Bey, Mülazım-ı Evvel Kadri Bey, Piyade Mülazım- Evvel Hasan Zekai Bey, İhtiyat Topçu Mülazım Necmettin Bey, Adagideli Âlim Efe, Kütahyalı Recep Çavuş, Tavaslı Teke İmamoğlu Mustafa, Mergümeli Ali, Asaf Gökbel, Asteğmen Necmettin Bey, Giritli Memduh Bey, Kınalı Dokuz Efe, Gülbayram ve adını sayamadığımız yüzlerce, binlerce vatan sevdalısı kahramanımızı saygı ve minnetle yâd ediyorum. Rabbim rahmetiyle muamele etsin, mekânları cennet olsun.” dedi.
Çine MYO Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı Öğrencilerinden Teknik Gezi
Veteriner Fakültesi 2024-2025 Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent, Ramazan Bayramı Bayramlaşma Töreni'ne Katıldı
Öğretim Üyemiz, Bağımlılıkla Mücadele İl Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
Üniversitemizde “Weimar Klasik Döneminde Faust ve İrade” Etkinliği Gerçekleştirildi
Öğretim Elemanımızın Kitabı Yayımlandı
Köşk Meslek Yüksekokulunda Kalite ve Akreditasyon Sürecine Yönelik Eğitimler Gerçekleştirildi
ADÜ Ailesi Geleneksel Bayramlaşma Töreni Gerçekleşti
Nazilli İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Kariyer Etkinlikleri Düzenlendi
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu