Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kütüphane Haftası Etkinlikleri “Kütüphane Söyleşileri”yle Devam Etti

29.03.2017
Üniversitemiz, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 53. Kütüphane Haftası Etkinlikleri kapsamında düzenlenen, “Bir Tarihçi ve Bir Felsefeci Gözüyle Kütüphane” başlıklı konferans, Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda 28 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Aydın Meslek Yüksekokulu Müdürü, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Kabadayı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Üniversitemiz öğrencileri ve öğretim üyeleri katıldı.

Kütüphane ve kitabın bir akademisyen için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Doç. Dr. Erdoğan, 19.yy.’da Leopard von Ranke’nin girişimiyle tarih araştırmacılığının, edebiyat ve felsefeden ayrılarak belge ve arşivciliğin tarih araştırmalarında başlıca yeri aldığına dikkat çekti.

“Her yüzyılın her belgenin bir dili vardır, terminolojiye dile hakim olmak gerekir” diyen Doç. Dr. Erdoğan, terminolojiye ve dile hakim olmayarak yapılan bir çevirinin bütün akademik çalışmayı mahvettiğini,  makalenin tümünün anlamını bozduğunu, yaşadığı örnek bir olaydan yola çıkarak dinleyicilerle paylaştı.

Belgelerle, tarihi bilgilerin değiştirilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Erdoğan, yeni bilgiler ve yeni belgelerin her zaman değişime açık olduğunu, yeni bilgi ve belgeler öne sürüldüğe sürece çok sayıda kitap yazılmasının araştırmaya zenginlik katacağına vurgu yaptı. Dijitalleşen arşivleşmenin, akademisyenler ve araştırmacılar için çok büyük bir kolaylık sağladığını belirten Doç. Dr. Erdoğan, öğrencilere dijital arşivlerden yararlanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.    

Kütüphanenin İngiliz dilindeki karşılığı olan ‘Library’ kelimesinin, kitap ve özgürlük anlamına gelen ‘Libertas ve Librum’ kelime köklerinden  geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kabadayı ise kütüphanelerin bu anlamda;  kitapla özgürleşilen yerler, kısıtlamalardan engellerden azade olunan yerler olarak önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Kütüphanelerin, akademik birimlere kan pompalayan yerler olduğunu, kütüphaneyi kullanmanın bilgi ve belgelere ulaşmanın teşvik edilmesi, öğrencilerin ve çalışanların ödüllendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kabadayı,  “Ülkemizde kütüphaneler açık oldukça demokrasi de açık olacaktır.” dedi. 

Konferansın bitiminde Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi  Doç.Dr. İrade  Abbasova  tarafından konuşmacılara teşekkür belgeleri verildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN