Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kurulumu Tamamlanan ADÜ Veri Merkezi (ADUVM), Senato Üyelerine Tanıtıldı

09.05.2024
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, 8 Mayıs 2024 tarihinde Üniversitemiz senato üyeleri ile bir araya gelerek Üniversitemizin son dönemde gerçekleştirdiği projeler ve derecelendirme konusunda planlanan süreç ve geliştirilen ADUVM ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Erkan Salan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol ve senato üyeleri katılırken; Prof. Dr. Cemal İyem, Üniversitemizde kullanılmaya başlanan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veri Merkezi (ADUVM) platformu ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, ADUVM ile ilgili gerçekleştirdiği sunumda; “ADUVM Nedir”, “Avantajları Nelerdir”, “Ne İçin Kullanılır” ve “ADUVM’nin Üniversitemize Katacakları Nelerdir” gibi konu başlıklarıyla ilgili bilgi verdi.

Üniversitemizin ulusal-uluslararası derecelendirme sıralamalarında yer almasını ve etkili bir itibar yönetimi sürecini planladıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem; “Günümüzde bilgi, her zamankinden daha hızlı üretiliyor ve erişilebilir hale geliyor. Bu süreçte üniversiteler, sadece öğrencilere bilgi aktaran kurumlar değil, bilginin üretiminden, saklanmasına, analiz edilmesine ve yayılmasına kadar bir dizi rol üstlenmektedir. Bilgi üretim araçlarının ve dijital erişim yöntemlerinin sürekli değişmesiyle, üniversitelerin bu değişime uyum sağlaması ve bilgi yönetimini etkin bir şekilde gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veri Merkezi (ADUVM) platformu, kurumsal servislerden gelen verilerle birlikte dış kaynaklı verileri (yayın ve atıf verileri, proje verileri vb.) ve dijital olmayan çeşitli verileri tek bir merkezde analiz etmekte, anlamlandırmakta ve raporlamaktadır.” dedi.

ADUVM’nin, tüm derecelendirme sistemleri verilerinin analizi, kıyaslanması, veri setlerinin oluşturulması, hikayeleştirilmesi ve veri görselleştirmesi gibi amaçlar kapsamında geliştirildiğini belirten Prof. Dr. İyem, tek şifre ile sisteme giriş yapabilen akademisyenlerimizin yetkileri kapsamında ilgili alanları görebileceklerini ifade etti.

ADUVM’nin, YÖK Akademik Teşvik Modülü, Performans Modülü , Personel Modülü, Araştirma Performans Modülü, Yayin Teşvik Modülü, Derecelendirme Takvimi, Metrik Ölçüm Modülü, Derecelendirme Sistemleri Modülü, Kıyaslama Modülü için kullanılacağını vurgulayan Prof. Dr. İyem, “ADUVM platformu, karar vericilere veriye dayalı kararlar almaları için sağlam bir destek sunmaktadır. Bu, üniversite yönetimine stratejik kararlar almak için güvenilir bir temel sağlar. Platform, geniş veri kümeleri üzerinde analiz yaparak trendleri, eğilimleri ve ilişkileri belirlemekte ve bu analizler aracılığıyla üniversitenin stratejik planlama süreçlerine değerli bilgiler sağlamaktadır. Ayrıca, ADUVM platformu, kaynak yönetimi konusunda da önemli bir rol oynamaktadır. Verilerin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, üniversitenin bütçe tahsisinde, personel yönetiminde ve diğer kaynakların yönetiminde önemli bir avantaj sağlar. Öğrenci deneyimi ve araştırma faaliyetleri gibi alanlarda daha bilinçli ve etkili kararlar alınmasını sağlar. Bu da üniversitenin akademik ve toplumsal etkisini artırabilir. ADUVM, bilgiyi etkin bir şekilde kullanmayı ve rekabet avantajı elde etmeyi sağlar. Bu platform, üniversitenin gelecekteki başarıları için kritik bir bileşen olarak görülmektedir.” diyerek platformun avantajları hakkında bilgi verdi.

ADUVM’nin Üniversitemize katacakları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cemal İyem, “Anlık olarak akademik ve idari performans ölçümü ile stratejik yönelim kabiliyeti elde etmek, araştırma için yönlendirici stratejiler belirleyebilmek ve akademisyen bazlı analiz kabiliyeti elde etmek, dinamik ağırlıklandırma modeli ile farklı senaryolar özelinde performans etkileşiminin izlenimine ulaşmak, Üniversitemizdeki tüm verileri tek platformda toplayıp, bir veri ekosistemi kurabilmek ve Üniversitemizin dijital dönüşümünü sağlamak avantajları arasında yer almaktadır." dedi.

Uluslararası sıralamalardaki konumumuzu daha en üst seviyelere çıkarmak adına bu zamana kadar yapılan ve yapılması planlanan projelere değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin bir araştırma üniversitesi olması yolunda yapılacak çalışmalara bundan sonra daha da hız verileceğini belirtti. 

Araştırma faaliyetlerinin desteklenerek öncelikli hedefin ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir araştırma üniversitesi markası yaratmak olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, araştırma faaliyetlerinin desteklenmesine bağlı olarak Üniversitemiz bünyesinde kurulan ‘Akreditasyon ve Derecelendirme Ofisi’, ‘Sürdürülebilirlik Ofisi’, ‘Büyük Veri Ofisi (ADÜ veri Merkezi ve ADÜ Veri Analizi ve İstatistik Merkezi)’ gibi konularda da süreç ile ilgili bilgi verdi. 

Toplantı, sorularının cevaplandırılması ve önerilerinin dinlenmesinin ardından sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN