Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kestane Çalıştayı, Ziraat Fakültesi Koordinatörlüğü’nde Gerçekleşti

17.02.2022
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi koordinasyonunda, Aydın Ticaret Borsası ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile beraber kestanenin üretim sürecindeki sorunlarının ele alındığı Kestane Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın Ticaret Odası Başkanı Fevzi Comdur, Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Karpuzlu Belediye Başkanı Hilmi Dönmez, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, Aydın İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, , kurum ve kuruluşların yetkilileri ile üreticiler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Kestanesinin İlimiz ekonomisine olan katkısının ve Aydın’da üretim miktarlarının ele alınacağı çalıştayın üreticilere, tüccarlara ve ihracatçılara fayda sağlayacağını belirtti.

Çalıştayı önemsediğini vurgulayan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, 2020 yılında Dünya’da ve Aydın’da kestane üretim miktarını, kestaneye yapılan desteklemeleri, kestanenin mevcut durumunu, sorunları ve geliştirebilme alanında neler yapabileceğinin çalıştayda bütün boyutlarıyla ele alınacağını ifade etti.  Akademik birikim, üreticiler, bu işle uğraşan tüccarlar tarafından konunun farklı boyutlarının çalıştayda ortaya konulacağını belirten Aydın Valisi Hüseyin Aksoy,çalıştaydan çıkacak sonuçların bundan sonraki süreçte yol haritasının  belirlenmesinde etkili olacağını ve bu nedenle bu çalıştayı önemsediklerini ifade etti

İki oturumda gerçekleşen çalıştayın 1. oturumunda, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof Dr. İbrahim Gençsoylu’nun  moderatörlüğünde,  Doç.Dr. Saime Seferoğlu,  “Kestane’de gübreleme nasıl yapılmalıdır?”, Prof Dr. Engin Ertan, “1994 - 2022: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi kestane yetiştiriciliğinde son 28 yıl ve geleceğe bir projeksiyon” , Prof. Dr. Mehmet Karagöz, “Önemli kestane zararları ve çözüm önerileri”, Prof. Dr. Ömer Erincik,  “Kestane kanseri ile mücadele ve çözüm önerileri”, Doç.Dr. Türker Saraçoğlu,  “Kestane yetiştiriciliğinde mekanik hasat olanakları”, Orhan Kurt, “Gelecekte Tarım” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

2. oturum ise Prof. Dr. Serap Açıkgöz moderatörlüğünde  Birgül Ertan “Kestane ile ilgili AR-GE çalışmaları,” Kestane Üreticisi Mustafa Çetin “Kestane yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler ve yaşanan sorunlar”, Yakup Ezber “Kestanenin sofra yolculuğu”, Sadullah Dülger ise “Desteklemeler” konuları hakkında üreticilere bilgiler verdi.

Çalıştay, genel değerlendirmeler ile sonra erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN