“Kendi Değerlerimiz’’le Gündemdeki Ekonomik Konuları Değerlendirdik

17.05.2018
Üniversitemiz akademik personelinin deneyimlerini paylaştığı Kendi Değerlerimiz adlı söyleşi programı, “Ekonomi” konu başlığıyla 14 Mayıs 2018 tarihinde Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik öncesinde “İş Yatırım Menkul Değerler” tarafından tefriş edilen “Finans Laboratuvarı”nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Rektörümüz Prof.Dr. Cavit Bircan’ın yanı sıra, Rektör Yardımcılarımız Prof.Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Rıza Kutlusoy, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erdemir Gündoğmuş katıldı.

Açılışın ardından Ekonomi konu başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacı olarak Nazilli İİBF Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yusuf Kaderli, Doç. Dr. Aslı Yenipazarlı, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özpınar ve Dr. Öğr. Üyesi Umut Evlimoğlu yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Cavit Bircan, günümüz ekonomisi hakkında görüşlerini bildirerek dünya üzerindeki ekonomik gelişmelerin sürekli olarak takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomik kriz hakkında bilgilendirmelerle başlayan açık oturumda krizin tanımı yapıldı ve ülkemizde ekonomik krizin varlığı konuşuldu. Ülkede kriz çıkmasından korkmak yerine kriz yönetiminde başarılı olmamız gerektiğini söyleyerek krizle ancak bu şekilde başa çıkılabileceğini vurgulayan akademisyenler, Türkiye’de dövizin yükselmesinin kriz algısına sebep olduğunu, bu yüzden kriz algısının çok fazla yaşandığını ifade etti.

Doç. Dr. Aslı Yenipazarlı dünya ekonomisinin genel özellikleriyle kriz arasındaki ilişkiyi ele alırken Dr. Öğr. Üyesi. Prof. Dr. Yusuf Kaderli finansal sistemin Türkiye’de nasıl işlediğini açıklayarak ülkede döviz fiyatlarının artırışının kriz sinyali olarak algılanmasının nedenleri üzerinde durdu. Dr. Öğr. Üyesi Umut Evlimoğlu ekonomik krizlerin ülkelere göre çeşitlilik göstermesinin nedenleri ve etkilerini anlatırken, Ömer Özpınar da Türkiye’de kriz göstergelerinin neler olduğunu açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının gelişmiş ülkeler odaklı olduklarını belirten akademisyenler, bu durumda sanayileşmiş ülkelerin avantajlı olduklarını söyleyerek “Derecelendirme kuruluşlarına göre bulunduğumuz seviye yanlış değerlendiriliyor. Türkiye’nin Dominik Cumhuriyeti, Güney Afrika, Azerbaycan ile aynı derecede değerlendirilmesi doğru değil.” açıklamasında bulundu.

Şu anda önemli bir güç haline gelen Çin hakkında da konuşan konuşmacılar, ekonomik anlamda Çin’i dikkate almamız gerektiğini, Çin’in büyümesindeki en önemli faktörün ucuz emek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yusuf Kaderli’nin dolar ve altının hareketlerini grafiklerle sunmasının ardından Rektörümüz katkılarından dolayı konuşmacılara teşekkür belgesi verdi. Son dönemde Nazilli İİBF öğrencilerinin finansal yarışmalardaki başarısının Üniversitemizi gururlandırdığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, başarıda emeği geçenlere teşekkür etti.