Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

“Kadın ve Savaş” Yoğun İlgi Gördü

09.03.2018
Eğitim Bir-Sen 2 No'lu Üniversite Şubesi Kadın Kolları tarafından düzenlenen, Üniversitemiz Aydın Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Çiğdem Çan Aslan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kadın ve Savaş” adlı konferans, 8 Mart 2018 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Valimizin eşi Fatma Köşger, Rektörümüzün eşi Öğr. Gör. Hatice Bircan, Üniversitemiz Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

ADEM Topluluğu Danışmanı Uzman Mürüvvet Abbak’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlikte Abbak, “8 Mart Kadınlar Günü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadının hak ettiği yerini ve değerini hatırlatan bir gündür.” dedi. Kadınsız üretimin, eğitimin, bilim ve sanatın düşünülemeyeceğini söyleyen Abbak, kadınsız bir geleceğin de mümkün olamayacağını belirterek, kadına şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Vedat Aydın’ın konuşmasıyla devam eden etkinlikte Aydın, toplumun kadın erkek çatışmalarının üzerine değil, sevgi saygıya dayalı yardımlaşma üzerine kurulması gerektiğini vurguladı. ‘Kadına saygı medeniyettir!’ diyen Aydın, ‘Hem dinimiz hem ait olduğumuz medeniyet itibarıyla insan hakikatı, kadın erkek bütünlüğü içinde değerlendirilir, her ikisi de muazzezdir.’ diyerek konuşmasına son verdi.

Sunumuna ‘kadın’ kelimesinin tanımını yaparak başlayan Klinik Psikolog Öğr. Gör. Çiğdem Çan Aslan, Batı ülkelerindeki kadın kelimesinin kökünün ‘erkeğin parçası, erkeğin eşi’ olduğuna dikkat çekti ve Doğu’ya yaklaştıkça kadın tanımının ‘özgür birey, yaşam kaynağı’ olarak değişmesini vurguladı. Savaşlarda kadınların fiziksel ve ruhsal çöküntülerinin yanı sıra anne olmalarından kaynaklanan psikolojik durumlarının çok daha zor olduğuna değinen Aslan, korku ve çaresizliğin kadınların ruhsal yapılarındaki etkisinden bahsetti. Savaşın psikolojik olarak kadınların kendilerini güçsüz, güvensiz, öfkeli ve huzursuz hissetmelerine neden olduğunu belirten Aslan, vicdan azabı, kendini suçlamak gibi birçok etkisinin de olduğunu söyledi. Aslan, savaş mağduru kadınlara sorulan ‘Bu kadar acıyla nasıl baş ettiniz?’ sorusuna kadınların çoğunun ‘İnancım beni ayakta tuttu, dua ve umut ederek ayakta kaldım.” cevabını verdiğini belirtti.

Öğr. Gör. Çiğdem Çan Aslan, bu psikolojik yıkımlara ‘Kadınlar için ne yapmalı?’ başlığında çözümler bulmaya çalışarak, psiko-sosyal desteğin önemine değindi ve onlara uzaktan bakarak değil, arkadaşça yardım elimizi uzatmamız gerektiğini söyledi.

Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Öğr. Gör. Çiğdem Çan Aslan’a teşekkür plaketini verirken; katkılarından dolayı Aslan’a teşekkür eden Fatma Köşger de kendisine çiçeğini verdi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN