Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

İletişim Fakültesi ile Yüksek Teknoloji Firması Emoty.AI Arasında Yapay Zeka Temelli Uluslararası İşbirliği Protokolü İmzalandı

04.05.2021
Üniversitemiz İletişim Fakültesi, İleri Medya Teknolojileri Laboratuvarı (AMT-LAB), yapay zeka temelli donanımsız nöroteknolojiler geliştiren bir Türk girişimi olan Emoty.AI firması ile Türkiye’deki üniversiteler düzeyinde ilk uluslararası bilimsel işbirliği protokolünü imzaladı.

Emoty.AI tarafından geliştirilen ve herhangi bir fiziksel donanım gerektirmeden yapay zeka temelli bir arayüz aracılığı ile çalışan, mikro ifade analizi, göz takibi, nabız tespiti, göz bebeği analizi gibi biyometrik teknikler sayesinde, medya ve iletişim alanında gerçekleştirilen üretimlerin hedef kitlelerini davranış ve algı yönünde nasıl etkilediğinin daha iyi anlaşılması mümkün olacak.

Emoty.AI firması tarafından geliştirilen teknolojiye Türkiye’de ilk partner eğitim kurumu olarak üniversitemiz ev sahipliği yapıyor. İletişim Fakültesi AMT-LAB ile Emoty.AI firması arasında gerçekleştirilen protokolle, özellikle Covid-19 salgını ve salgın sonrası süreçler adına, fiziksel saha araştırmalarının yürütülmesine yönelik zorlaşan koşulların üstesinden gelmek, araştırmalar dahilinde ölçeklenebilir ve uluslararası katılımcılar ile saha çalışmaları yürütmek amaçlanıyor. Bu noktada, uluslararası yayın hızının ve kalitesinin de artması bekleniyor. Üniversitemizin bu yüksek teknolojinin gelişimine katkı sağlamak için bilimsel bir araştırma ve geliştirme hareket planı dahilinde, çevrimiçi saha çalışmaları yürütmesi ve uluslararası bilimsel literatüre emoty.AI’nin teknik olanaklarının katkısı ile yeni araştırmalar sunması ön görülüyor. Gerçekleşecek olan bilimsel araştırma faaliyetleri ile firma tarafından geliştirilen teknolojinin de ileriye taşınabilmesi için gerekli verinin sağlanabilmesi, karşılıklı hedef olarak benimseniyor.

İleri Medya Teknolojileri Laboratuvarı (AMT-LAB)

Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile İletişim Fakültesi bünyesinde yapılanan ve Doç. Dr. Behiç Alp Aytekin tarafından koordinasyonu üstlenilen İleri Medya Teknolojileri Laboratuvarı (AMT-LAB) çatısı altında; göz takibi, göz bebeği analizi, nabız ve elektrodermal veri takibi gibi tekniklerin gerçekleştirilebildiği yazılım ve donanım araçları bulunuyor. Şimdiye kadar bu yöntemler aracılığında; reklam ürünleri, e-spor, dental anksiyete ve arayüz kullanıcı deneyimi araştırmaları gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel saha çalışması disiplinlerarası bir yaklaşım ile yürütüldü ve bilimsel yayına dönüştürüldü. Gerçekleşen işbirliği ile salgın döneminde de araştırma faaliyetlerinin yürütülebilmesi ve ölçeklenebilir uluslararası metodolojilerin hayata geçirilebilmesi hedefleniyor. AMT-LAB bünyesinde, İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı İcil Tuncer, Doç. Dr. Behiç Alp Aytekin ve Arş. Gör. Dr. Taner Kızılhan başta olmak üzere, çok sayıda öğretim elemanı ve fakültenin lisansüstü öğrencilerinden oluşan geniş bir ekip çalışmalarını sürdürüyor. Yanı sıra, Diş Hekimliği, Eğitim ve Hemşirelik Fakülteleri ile de disiplinlerarası ortak proje ve yayın süreçleri sürdürülüyor. 

Emoty.AI’nin Uluslararası Başarısı

Güney Kore Hükümeti tarafından düzenlenen uluslararası bir yarışmada 3 bine yakın girişim projesi arasından ilk 60’a giren firma, Seul’a gidiyor ve Kore Startup Bakanlığı tarafından sağlanan hibe ile çalışmalarını Kore’ye taşıyarak hem İstanbul’da hem de Güney Kore’de şirketleşme faaliyetlerini başlatıyor. Yarışma neticesinde ilk 20 girişim arasında yer alan Emoty.AI, Kore Startup Bakanlığı tarafından yeni bir hibe ile tekrar destekleniyor. Firmanın bilimsel alanda gerçekleştirdiği uluslararası anlaşma neticesinde, ilk eğitim partneri ise Seul’da yer alan Kore Üniversitesi oluyor. 

Mobil cihazlarda gerçek zamanlı ve yüksek FPS özellikle mikro ifade analizi yapılmasını sağlayan bir yöntemi uluslararası patent başvurusu sürecine taşıyan firma, geliştirdiği bu yöntem ile otonom sinir sistemi tarafından yönetilen duygusal tepkileri, akıllı telefonlar gibi görece düşük işlem gücüne sahip olan cihazlarda bile tespit edebiliyor. Tamamen cihazsız ve yazılım odaklı online bir sistem olarak geliştirilen teknoloji ile, duygu analizi, göz takibi, nabız tespiti gibi birçok farklı nöro-teknoloji verisi tek bir yapıda toplanmış oluyor.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN