Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Darbeler ve Adnan Menderes Temalı Konferans Düzenlendi

26.05.2023
Üniversitemiz ve Aydın Köşk Belediye Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen “Darbeler ve Adnan Menderes” konulu konferans, 25 Mayıs 2023 tarihinde Köşk Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun’un konuşmacı olarak yer aldığı konferansın moderatörlüğünü Adnan Menderes Müzesi’nde görevli Doktorant Bircan Cangül gerçekleştirdi. Konferansa Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, AK Parti İlçe Başkanı Halil Mollaoğlu, ilçe protokolü, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.  

Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Akkoyun konuşmasında, 27 Mayıs tarihinin Türk siyaset tarihindeki önemine vurgu yaparak süreç içerisinde Başvekil Adnan Menderes ve dönemle ilgili bilgiler verdi.

  Prof. Dr. Akkoyun, “1950-1960 yıllarında tam on yıl iktidarda kalan, 1954 ve 1957 seçimlerinde milli iradenin desteğini alan, tarım, enerji, ulaşım, milli eğitim, yükseköğretim, sanayi, bankacılık, sanat, sendikacılık, sinema başta olmak üzere hemen her alanda yepyeni bir ivme yakalayan Başvekil Adnan Menderes’in ardından konuşulması gereken belki de en zorlu ve hazin süreç darbeler ile ilgili hususlar olmuştur. Ancak Türk Milleti kendine katkı sağlayan evlatlarına toplumsal hafızasında her zaman cömert davranmıştır. Darbe konusu ülkede silahlı kuvvetler mensuplarının silah zoruyla yönetime el koyması, hükümetlerin sorunları çözmede başarısız olduğu iddiası da cuntaların başlıca söylemi olarak görülmektedir. Darbelerin hemen öncesinden başlayarak sonsuza kadar kalacaklarını düşündükleri algı operasyonlarına yönelmektedirler. ‘Bin yıl’ hedeflerine dair bilgilere medyada ulaşmak mümkündür. Ancak hiçbir algının Türk Milletinin toplumsal hafızasından daha güçlü olmadığı defalarca görülmüştür. Darbenin nedeninin Menderes hükûmetinin uygulamaları ve çıkardığı yasalar olduğu, cunta tarafından ileri sürülmüştür. Darbeyi, kardeş kavgasına son vermek ve laikliğe aykırı uygulamaları durdurmak için yaptığını ileri sürmüştür. Bunların dışında, darbenin iktidarı geleneksel elit iktidar gruplarına (ordu ile siyasi bürokrasiye) vermek amacıyla yapıldığını öne süren kaynaklar da mevcuttur.

 Prof. Dr. Turan Akkoyun, “Demokrat Parti anayasa ihlalleri ile suçlanmış ve yargılama süreci başlamıştır. Hemen herkesin hukuksuz bir şekilde gerçekleştiğini kabul ettiği Yassıada Yargılamaları sonrasında Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan 16 Eylül 1961, Adnan Menderes 17 Eylül 1961 günü idam edildiler. Turgut Özal zamanında her üçünün itibarları iade edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

 Dönemin tarihsel izdüşümünü olaylar ve olayların ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinden değerlendiren Prof. Dr. Turan Akkoyun siyasal iklimi ve darbe sürecine giden yolda yaşananları örnekleriyle açıkladığı konuşmasında, “Burada ele alınan darbede aydınlar birkaç istisna dışında kötü bir sınav vermişlerdir. Abdurrahim Karakoç, Nurettin Topçu’yu rahmetle anıyorum. Aynı şekilde 1972 yılında Beyaz İhtilal Romanı yazarı Cavid Ersen’i de rahmetle anıyorum. Karanlığa Direnen Yıldız eserinin sahibi Sevinç Çokum’u da saygıyla zikrediyorum. Üç şehidimizin şahsında Türklüğe hizmeti geçen bütün büyüklerimi saygıyla, hürmetle ve rahmetle anıyorum.Ülkemiz bir daha o günleri yaşamayacaktır; milletimiz milli iradeye nasıl sahip çıkılacağı konusunda tüm dünyaya örnek olacak bir iradeyi ortaya koymuştur.” diye konuştu.   

 Etkinlik, Belediye Başkanı Nuri Güler’in  Üniversitemiz Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun ve Doktorant Bircan Cangül’e teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN