Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Çocuk ve Erişkinlerde Temel CPR Eğitimi Gerçekleşti

05.11.2019
Üniversitemiz Söke Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri Programı 2. Sınıf öğrencilerine, 4 Kasım 2019 tarihinde Söke Ticaret Odası’nda ‘Çocuk ve Yetişkin Temel Yaşam Desteği’ eğitimi verildi.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü eğitmeni Paramedik Erdal Tek, dolaşım ve solunum sistemini yeniden çalışır hale getirmek (CPR) için uygulanan yöntemler ile acil müdahalede kullanılan cihazların işlevlerine ve kullanımına, dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek uygulamalı bir eğitim gerçekleştirdi. Erdal Tek, spontan olarak devam eden dolaşım ve solunumun çeşitli nedenlerle ani olarak durması olarak tanımlanan kardiak arrest durumunda; gerekli müdahalelerin doğru, etkin ve zamanında yapılamamasından kaynaklı hastane dışı sağ kalım oranlarının düşük olduğunu belirtti.

Paramedik Erdal Tek, sağ kalım zincirinin önemini vurgularken olay anında ulaşabilecek bir Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) kullanılmasının hücrelerin canlılığının sürdürülmesinde etkin olduğunu ifade etti. Ayrıca eğitimde; yabancı cisimlerle solunum yolları tıkanmış olan hastayı tanıyıp yabancı cismi çıkarmak için gerekli işlemleri uygulamaya yönelik adımlar öğretildi.  

Eğitim sonunda, verilen vaka örnekleri ve senaryolar eşliğinde yapılan eğitimin, öğrencilerin bilgilerinin kalıcı olmasında ve motivasyonlarının arttırılmasında etkili olduğu görüldü.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN