Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

BRICKER Projesiyle Hastanemiz Kendi Enerjisini Üretecek

19.12.2017
Mevcut kamu binalarının enerji verimliliğini arttırmaya yönelik Avrupa Birliği (AB) destekli bir proje olan BRICKER ( Kamu Binaları için Enerji Tasarrufu Sağlayan Maliyet Etkin Tadilat Stratejileri) Projesi ile Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi kendi enerjisini üreterek A Blok enerji maliyetlerini yüzde elli oranında azaltmayı hedefliyor.

AB yedinci çerçeve programı kapsamında gerçekleşen projeyle Üniversitemiz, uygulama binası sahibi olarak projedeki yerini aldı. Proje kapsamında uygulanacak pasif sistem iyileştirme çalışmaları bina cephe ve çatı yalıtım konularını içerirken aktif sistem çalışmaları ise 1,3 MW kapasitesindeki Parabolik Güneş Kollektörlerinden oluşan güneş sahasından elde edilecek yenilenebilir enerji kaynağından ısıtma, soğutma ve elektrik üretimi yapacak bir trijenerasyon sistemi kurulumu çalışmalarını içeriyor.

Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yeşil Enerjiye Geçiyor

 Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, BRICKER projesiyle hem enerji maliyetlerini azaltmayı hem de çevreye zarar vermeyen temiz enerji üretmeyi hedefliyor. Hastanede güneş sahasından elde edilen ve doğaya zarar vermeyen sürdürülebilir enerji bir diğer adıyla yeşil enerji üretilecek. Öte yandan çevreye zarar vermeyen Trijenerasyon sistemiyle de güneş sahasından gelen enerjiyle elektrik üretilecek. Enerjiye yapılacak her yatırımın son derece olumlu dönüşleri olacak. Bu yatırım bir de sürdürülebilir enerjiyse bunun yararı kat kat fazla olacağından hem kurumumuz hem dünyamız hem de geleceğimiz açısından bir taşla birçok kuş vurmuş olacağız.

13 Milyon Euro Bütçeli Proje

BRICKER Projesi kapsamında Avrupa Birliği’nden Üniversitemize 2.7 milyon Euro ayni ve maddi yardım sağlandı. 6 Avrupa ülkesinden 18 partnerle yürütülen Projede, Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi A Bloğu ile Liege Üniversitesine ait (Belçika) 2 adet kamu binasında yapılacak teknolojik yatırım ve iyileştirmelerin hayata geçirilmesi için öngörülen toplam tutar, yaklaşık 13 Milyon Euro ve bunun 8.5 Milyon Euro tutarındaki kısmı AB hibesi olarak gerçekleşecek.

Kısa Sürede Amorti Edecek

Projede kullanılan sistemin normal şartlar altında kendisini 12 yılda amorti etmesi beklenirken AB’den gelen hibelerle Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesine yapılan tüm yatırımların 7 yıl içerisinde kendisini amorti etmesi bekleniyor. Bununla beraber dünyanın en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından Güneş Enerjisi kullanılarak elde edilecek enerji, ısıtma, soğutma ve elektrik üretimi için kullanılacak, ayrıca elde edilecek sıcak suyun bir kısmı Hastane binasının ihtiyacı için kullanılacak.  Türkiye’nin en fazla güneşlenme süresine sahip illerinden biri olan Aydın’da yılın 305 günü sıcak yüzünü gösteren Güneş, bu projeyle Üniversitemize katma değer katacak.

Yaklaşık 16 Bin Metrekare Yalıtım Yapılacak

Aktif Sistem ve Pasif Sistem olarak iki ana başlık altında toplanan iyileştirme çalışmalarından pasif sistem çalışmaları, 4000 metrekare çatı izolasyonu ile alüminyum çatı harpuştaları imalatı, 11 bin metrekare duvar yalıtımı ile alüminyum pencere denizlikleri ve izolasyonu ve 1 390 metre yağmur borularının yenilenmesi işlerini kapsıyor.

Güneş Sahasından Elde Edilen Enerji Isıtma, Soğutma  ve Elektrik Üretiminde Kullanılacak

1.3 MW termal kapasiteye sahip güneş sahasından yaz aylarında sıcak su Absorpsiyonlu Chiller cihazı vasıtası ile mevcut sisteme entegre edilerek binanın soğutma sisteminde kullanılacak. Kışın sahadan gelen sıcak su ise yine mevcut sisteme entegre edilerek binanın ısıtma sisteminde kullanılacak. Ayrıca sistemden elde edilecek enerjinin bir kısmı Avrupa Birliği’nden hibe olarak gelen iki adet Organik Rankine Çevrimi (ORC) cihazı ile elektrik üretiminde kullanılacak. Sistemden yaklaşık olarak 150 KW elektrik enerjisi üretilmesi bekleniyor.

Hastane Binasının İyileştirilmesi Bir İlk

BRICKER Projesi çerçevesinde Avrupa’da ilk defa bir hastane, güneş enerjisiyle çalışan trijenerasyon (Isıtma, Soğutma, Elektrik) sistemine sahip oldu.  Avrupa’da proje kapsamında Trijenerasyon sistemine sahip ilk ve tek hastane olan Uygulama ve Araştırma Hastanemiz, güneşten aldığı enerjiyi ısıtmada, soğutmada ve elektrik enerjisi üretiminde kullanacak.

“Projenin Meyvelerini Şimdiden Toplamaya Başladık”

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, bu projede artık sona gelindiğini, hedeflerin belli adımlarının şimdiden gerçekleşmeye başladığını ifade ederek yalıtım sisteminin henüz yüzde 60’ının tamamlanmasına rağmen, hava sıcaklığının eksi 1 dereceye düştüğü geçtiğimiz günlerde Hastanemizde ikinci kazanı çalıştırmaya gerek görülmediğini söyledi.  Sürdürülebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi konusundaki hassasiyetlerini de dile getiren Prof. Dr. Bircan, “Kaynağını doğadan aldığımız enerjiyi dönüştürerek Hastanemizin kullanımına açtık. Hastanemizin enerji ihtiyacının yarısını buradan karşılarken çevreye hiçbir zararı olmayan ve aynı zamanda sürdürülebilir enerji kaynağı olan güneşten yararlandık. Bu çalışmanın ülkemize örnek olmasını temenni ederek Projede elini taşın altına koyan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.” diye konuştu.

Bu Proje Üniversitemiz İçin Bir Prestij Projesidir

Proje ekibinde yer alan Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Dönük, Avrupa Birliği Projesi yapmanın zorluklarına değinerek “BRICKER projesi gibi büyük ölçekli Avrupa Birliği Projeleri titiz ve koordineli çalışmayı gerektiren projelerdir. Bu projelerde yükümlülüklerinizi yerine getirememeniz durumunda hibelerden yararlanmayı bir kenara bırakın üstüne bir de ağır yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. BRICKER Projesinde Üniversitemiz birimleri, Aydın Valiliği, çeşitli Bakanlıklar, Gümrük Müdürlüğü gibi birçok kurumla koordineli çalışmayı gerektiren durumlar oldu. Proje süresince birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kaldık ancak gerek Üniversitemiz üst yönetimi gerekse de proje ekibinin yoğun emek ve gayretleriyle Üniversitemiz için saygınlık projesi olabilecek bu çalışmayı kurumumuza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Proje Mart Ayında Sona Erecek

İyileştirme çalışmaları halen devam eden Proje kapsamında pasif sistem uygulamalarının %60’ı tamamlanmasına rağmen, faydalarını şimdiden görmeye başladığımız Projede artık sona yaklaşılıyor. 2014 yılında dahil olduğumuz Proje, 30 Mart 2018 tarihinde sona erecek.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN