Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

AR-GE Projesi, Proje Başlangıç Toplantısı Yapıldı

04.05.2017
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cemal öncülüğünde hazırlanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Ar-Ge Destek Programı 11. Proje Çağrısı kapsamında desteklenmek üzere kabul edilen

“Kıvırcık Kuzularda Et Verim ve Kalitesine Yönelik Genetik Parametre ve Damızlık Değer Tahminlerinin Farklı Yaşlarda Gerçekleştirilen Ultrason Ölçümlerine Göre Değişimi” isimli projenin, Proje Başlangıç Toplantısı, 3 Mayıs 2017 tarihinde projelerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca başkanlığında Rektörlük Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya, TAGEM’den Zir. Müh. Dr. Vedat Akgündüz ve Vet. Hek. Nejla Güloğlu, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Vet. Hek. Aydın Tarı, Uşak İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden Birlik Başkanı Asım Küçükakın ve Zir. Müh. Kemal Canaz, Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden Birlik Başkanı Nazmi Koşar, Zir. Yük. Müh. Zekai Çoban, Zir. Yük. Müh. Kenan Çakıcı ve Zir. Müh. Zeynel Açar, proje ekibinden Prof. Dr. Orhan Karaca, Prof. Dr. İbrahim Cemal ve Araş. Gör. Nezih Ata’nın yanısıra Zir. Yük. Müh. Orkun Orhan Bayar katıldı.

TAGEM’i temsilen toplantıya katılan Zir. Müh. Dr. Vedat Akgündüz tarafından yapılan sunumda; Bakanlıkların AR-GE Destek Programı ile bu program kapsamındaki Proje Değerlendirme ve Uygulama Süreci hakkında ayrıntılı bilgiler katılımcılara aktarıldı.

Ardından, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Cemal tarafından yapılan sunumda projeyi tanıtıcı bilgiler verildi.

Toplam 240.081,74 TL bütçe ile 36 ay sürecek olan projenin yürütücüsü Prof. Dr. Cemal, hedeflerinin az yağlı karkas ve yüksek miktarda et üretimi ile yetiştirici gelirlerini arttırarak, tüketicinin arzuladığı et arzını sağlamak olduğunu belirterek “Doğrudan yetiştirici koşullarımıza uygun, sürdürülebilir özgün ıslah programlarını şekillendirmek yanında güncel biyoteknolojileri ve moleküler genetik teknikleri etkin bir şekilde devreye sokmayı amaçlıyoruz.. Bu anlamda da çok önemli mesafe katettik.” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Cemal, Ülkemizdeki küçükbaş hayvan (koyun ve keçi) ıslahı çalışmaları anlamında araştırma ekibi olarak öncü rol oynadıklarını ve taahhütlerinin çok ötesinde başarıyla tamamladıkları 1.65 milyon TL bütçesi ile Üniversitemizin en büyük Ar-Ge projesi olan TÜBİTAK KAMAG 1007 destekli projeden (109G014) elde ettikleri çıktıların ülke çapında yaygınlaştırılarak kullanımı için TAGEM tarafından TÜBİTAK’a taahhütte bulunulduğunu, TAGEM tarafından desteklenmek üzere kabul edilen bu projenin de tamamlanan veya şu an yürüyen ulusa mal olmuş projelerini bütünler nitelikte olduğunu söyledi.

Prof.Dr.Cemal sözlerini “Proje, Batı Anadolu’da önemli kuzu üretim merkezi olan Uşak ili Eşme ilçesindeki yetiştirici sürülerinde uygulanacak. Projedeki amaç, yörede yetiştirilen Kıvırcık kuzuların pazarlama dönemi (yaklaşık 3 ay) ve 6 aylık canlı ağırlığı ve ultrasonik göz kası özelliklerine ilişkin genetik parametre ve damızlık değer tahminlerinin elde edilerek karşılaştırılması ve uygun ölçüm dönemlerinin ortaya konmasıdır. Ülkemizde ilk defa tarafımızdan uygulamaya sokulan, canlı hayvanda et verimi ve kalitesini pratik olarak tanımlamaya olanak sağlayan ultrasonik görüntüleme teknolojisinin sahada kullanım etkinliği arttırma şansını bu proje ile yakalayacağız. Ayrıca, DNA’ya dayalı babalık testleri için oluşturduğumuz paneller ile hatasız soy kütüğü oluşturuyoruz. Hedefimiz isabeti çok yüksek damızlık değer tahminine dayalı olarak ıslah çalışmaları ile hızlı genetik ilerleme sağlayarak hedef koyun popülasyonunun üretim performansını üst noktalara taşımak ve böylece damızlık sorununa kalıcı çözüm şekillendirmek. Bu kazanımlar TAGEM öncülüğünde diğer illerde uygulanan projeler için de model olacaktır.” şeklinde sürdürdü.

Daha önce tamamladıkları TÜBİTAK KAMAG destekli projenin ortaya koyduğu yaygın etki ve kazanımlarının sürekli kılınması için Uşak Valiliği İl Özel İdaresi tarafından Uşak ilinde inşa edilen “Küçükbaş Damızlık Test ve Ar-Ge Ünitesi” araştırma ekiplerinin kullanımına sunulduğunu ifade eden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Cemal, TAGEM tarafından desteklenen ve başlangıç toplantısı yapılan bu proje sayesinde ıslah çalışmalarının daha da etkin şekilde sürdürüleceğini ve anılan ünitenin etkinliğinin daha da arttırılacağını belirterek sunumunu tamamladı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN