Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Apiterapi Çalıştayı Düzenlendi

22.04.2019
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Erasmus+ Programı Yükseköğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Be(e) therapy “Therapeutic Effects of Apitherapy in Higher Education" adlı proje kapsamında düzenlenen “Antiterapi Uygulamaları ve Yükseköğrenimdeki Yeri” adlı çalıştay, 22 Nisan 2019 tarihinde Efeler Otel’de gerçekleşti.

Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Üniversitemiz öğretim üyeleri ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Dünya Sağlık Örgütüne göre geleneksel tıbbı tanımlarken, geleneksel tıbbın fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanı sıra sağlıklı yaşamın sürdürülebilir olmasında da kullanılan çok kadim bir yöntem olduğunu ifade etti. Bu yöntemlerin, “tamamlayıcı tıp” veya “alternatif tıp” olarak adlandırılan dallarla gerçekleştirildiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir “Bu yöntemler arasında akupunktur, apiterapi, hidroterapi, aromaterapi, hipnoz, masaj, osteopati gibi bir çok yöntem vardır. Apiterapi ise bal arısı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı şeklinde tanımlanabilir ve  ürünlerinin sadece insan değil, hayvan ve bitki sağlığında da hem koruma hem de tedavi etmek amacıyla kullanıldığı tedavi şeklidir. Arı ürünleri dediğimiz zaman en çok aklımıza gelen baldır. Bunun dışında arı sütü, polen, arı ekmeği, apilarnil, propolis, arı zehiri, ana arı larvası, arı yogası gibi tedavide kullandığımız ürünler gelmektedir.” dedi.

Ülkemizin her alanda olduğu gibi arıcılık alanında da kıymetli bir coğrafyaya sahip olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, literatüre kayıtlı 12 bin bitki ve 4 bine yakın endemik türle dünyanın en zengin coğrafyalarından  birinde olduğumuzu hatırlattı.

Düzenlenen çalıştayın, alanla ilgili eksikliklere ilişkin bir strateji geliştirmek adına önemli olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Üniversitemiz  Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Yılmaz ve Prof. Dr. Mete Karacaoğlu’na,  projenin paydaşı 4 misafir ülke temsilcilerine, Çanakkale On Sekiz Mart ve Balıkesir Üniversitesi temsilcilerine teşekkürlerini iletti.

Proje Koordinatörü ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Murat Yılmaz ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin sunumlarında;  apiterapide kullanılan arı ürünleri için önemli sorunları, arı ürünleri, tedavi edici özellikleri ve yükseköğrenimdeki yerini anlattı. Apiterapinin son yıllarda Avrupa’da sıklıkla kullanıldığını ifade eden Yılmaz ve Baytekin, “Apiterapi popüler bir tedavi yöntemidir. 2000’li yılların başından bu yana bu alanda çalışmalar artmıştır. Arıcıları destekleme noktasında artışlar olmuştur. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığının bu konuyla ilgili çalışmaları var. Arı ürünlerinin üretiminden pazarına kadar herhangi bir denetimin olmaması, bu ürünleri doğrudan etkilemiştir.” dedi.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’e ve Prof. Dr. Harun Baytekin’e katılım belgelerini Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu takdim etti.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN