Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Afet ve Acil Durumlarda Üreme Sağlığı Hizmetleri Paneli Düzenlendi

19.03.2021
Üniversitemiz Afet ve Acil Durum Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Afet ve Acil Durumlarda Üreme Sağlığı Hizmetleri’ kapsamında düzenlenen Afet ve Acil Durumlarda Üreme Sağlığı Hizmetleri Paneli, 11 Mart 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Panele; Merkez Müdürü Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Halise Çinar ve Öğr. Gör. Gürkan Yılmaz, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Filiz Abacıgil, Öğr. Gör. Nadir Savaş Öter, Öğr. Gör. Evrim Çevik, Aydın AFAD İl Müdürü Ramazan Harman ile Üniversitemiz ve farklı üniversitelerden akademisyenler, lisansüstü ve lisans öğrencileri katıldı.

Panel başkanlığını yapan Merkez Müdürü Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, günümüzde çok sayıda insanın, acil durumlarda yaşadığını, insani yardıma ihtiyaç duyanların %75'inden fazlasının kadın ve çocuk olduğunu ifade etti. Küresel olarak, önlenebilir maternal ölümlerin %60'ının, çatışma nedeniyle yer değiştirme ve doğal afet ortamlarında gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, kadınların, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, HIV, istenmeyen gebelik, anne ölümü ve cinsiyete dayalı şiddet riski altında olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, “18 Mart 2015 tarihinde düzenlenen Üçüncü BM Dünya Konferansı’nda kabul edilen Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi (2015-2030) kapsamında, afet yönetimi yerine afet risk yönetimine güçlü vurgu; afet riskinin azaltılması; yeni risklerin önlenmesi, mevcut riskleri azaltma ve dirençliliği arttırmaya odaklı bir hedef ve toplumun tamamının ve tüm devlet kurumlarının katılımıyla devletlerin afet riskini önleme ve azaltma konusundaki temel sorumlulukları da dahil olmak üzere, kılavuz ilkelerin ortaya konması belirlendi. Bunların yanı sıra sağlığa ilişkin dirençliliğe de güçlü şekilde vurgu yapıldı.” dedi.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Türkan Günay, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından “Afetlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CSÜS) için Asgari Sağlık Hizmet Paketi (MISP) hakkında bilgilendirme yaptı.  Günay, sunumunda, kriz yaratan olay nedeniyle toplumun yerinden edilmesi durumunda MISP’in uygulanması ve acil durum sonrası süreklilik arz eden çözümler sunularak kapsamlı üreme sağlığı hizmetlerine geçiş yapılmasını önemle vurguladı.

Prof. Dr. Günay, AFAD ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan ekipler ve akademisyenlere afet ve acil durumlarda üreme sağlığına yönelik verilecek eğitimlerin önemine değinerek sunumuna son verdi.

Konferans,  soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN