Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

ADÜ Türk Alman Kültür Edebiyat ve Sanat Topluluğu, “Dünya Savaşları’nın Avrupa Edebiyatı’na Etkisi” Konulu Panel Düzenledi

01.03.2024
Üniversitemiz Öğrenci Topluluğu Türk Alman Kültür Edebiyat ve Sanat Topluluğu tarafından düzenlenen “Dünya Savaşları’nın Avrupa Edebiyatı’na Etkisi” başlıklı panel 29 Şubat 2024 tarihinde İsa Bey Salonu’nda gerçekleşti.

Panele; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Mesut Günenç, Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Can Bulut, Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Kıran Elkoca, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güllübağ, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Korucu ve Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Pamuk, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sayın, Dr. Öğr.Üyesi Mehmet Baki, Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Kılıç, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Ülkü, Öğr. Gör. Özgür Esen ve diğer öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Danışmanlığını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gökhan Şefik Erkurt'un yaptığı Türk Alman Kültür Edebiyat ve Sanat Topluluğu’nun etkinliğinde; moderatörlüğü öğrenci Alperen Doğru yaparken Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Emirhan Kaplan Atay ve Aslı Öykü Kaya, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Metehan Baydemir ve Onur Özkan, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Berfin Kandemir ve Yağmur Beyzanur Kıraç konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma gerçekleştiren Doç.Dr. Gökhan Şefik Erkurt, panelin amacına ve içeriğine değinerek bölümler arası yapılan etkinliklerin önemini belirtti. Panelde, sunum gerçekleştiren öğrencilerimiz, “Avrupa'da yaşanan iki büyük savaş, edebiyat dünyasını derinden etkiledi ve yazarlar, bu tarihi olayların izlerini eserlerine yansıttılar. Birinci Dünya Savaşı, modernist edebiyatın gelişiminde önemli bir kilometre taşıydı. Savaşın dehşeti ve anlamsızlığı, yazarları yeni bir dil arayışına yönlendirdi. T.S. Eliot'un "The Waste Land" gibi eserleri, savaş sonrası umutsuzluğu ve anlam arayışını yansıtan klasikler haline geldi. İkinci Dünya Savaşı ise daha derin bir etki yarattı. Savaş sonrası dönem, edebiyatçılar için kayıp, travma ve insanlık durumu üzerine düşünmeye itti. Savaş sonrası edebiyat, savaşın yıkıcı etkilerini sorgulayan ve insanlığın yeniden yapılanma çabalarını ele alan birçok eser ortaya çıkardı. Günümüzde, Avrupa edebiyatı hala bu büyük savaşların etkilerini hissediyor ve yazarlar, insan doğasının karmaşıklığına ve tarihin yarattığı izlere dair derinlemesine düşüncelerini eserlerine yansıtmaya devam ediyorlar.” dedi.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN