Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

ADÜ Teknokent ve Milli Eğitim Bakanlığı Arasında Protokol İmzalandı

04.01.2024
ADÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, ADÜ Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akkaya’nın katılımıyla ADÜ Teknokent ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında, tablet üzerinde uygulanan “Sözel Olmayan Zekâ Testi” projesi kapsamında protokol imzalandı.

Eğitim Fakültesi Özel Yetenekliler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bildiren tarafından geliştirilen, tablet üzerinde uygulanan, paralel forma sahip olan ve genel yeteneği ölçen testin yurt içi kullanım hakları, ADÜ Teknokent danışmanlığında MEB’e devredildi.  ADÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Doç. Dr. Ahmet Bildiren’in geliştirdiği testin genel yeteneği ölçtüğünü ve uygulamada, öğrencinin gerektirdiği alıcı ve ifade edici dili ortadan kaldırdığını ifade etti.

ADÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Üniversitemiz Teknokenti’nde geliştirilen bu testin üstün yetenek özelliklerine sahip olmanın getirdiği bazı güçlük ve yetersizliklerin çözümünde, bireylerin geliştirilebilir yönlerini daha yakından tanıma ve gereksinimlerin karşılanmasına cevap verme fırsatı oluşması açısından tüm toplumumuza sosyo kültürel ve aynı zamanda sosyo ekonomik getirisi önemli bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Doç. Dr. Ahmet Bildiren “Geleneksel tanımlama yöntemleri tüm alt popülasyonlardan öğrencileri eşit bir şekilde tanımlamak için yeterli olmayabilir, bu da onların üstün yetenekli programlarda yetersiz tanımlanmasına ve yeterince temsil edilmemesine neden olabilir. Yapılan çalışmalar, öğrencilerin geçmişlerinin geleneksel dil temelli zeka testlerindeki puanlarını etkileyebileceğini göstermiş ve farklı ekonomik, dilsel ve kültürden gelen üstün yetenekli öğrencileri belirlemek için sözel olmayan testlerin kullanımını desteklemiştir. Ayrıca konuşma ve dil bozuklukları, işitme bozuklukları, travmatik beyin hasarı, otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler ve dile yeni başlayanlar, sözel olmayan zeka testlerinde performanslarını diğer zeka testlerine göre daha doğru bir şekilde ortaya koyabilmektedirler. Bu bağlamda, bu çalışmada üstün yetenekli öğrencilerin taramasında uygulanabilecek, konuşma ve dil bozuklukları, işitme bozuklukları, travmatik beyin hasarı, otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin ve zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin zeka performansını belirleyebilecek, sözel olmayan zeka testi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle 6-10 yaş grubunda toplam 1260 çocuk üzerinde pilot uygulama yapılmıştır. Pilot çalışma sonrasında testin son şekli verilmiş ve İstanbul’da, Ege bölgesinde, Doğu Marmara bölgesinde, Batı Anadolu bölgesinde, Akdeniz bölgesinde, İç Anadolu bölgesinde, Karadeniz bölgesinde, Doğu Anadolu bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 6567 öğrenci ile testin norm çalışması yapılmıştır. Test, günümüz koşullarında daha işlevsel olabilmesi ve pratik uygulanabilmesi için tablet uygulaması olarak geliştirilmiştir. Geliştirilen test, problem çözme, ilişkileri tanımlama, çıkarımları kavrama, kavram oluşturma, sınıflandırma, bilgiyi dönüştürme, tüme varımlı ve tümden gelimli akıl yürütmeyi içeren akıcı zekâyı ölçmektedir. Yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz bu test,  yurt dışı testlere bağlı kalmadan ilkokul dönemindeki çocukların potansiyelin belirlenebilmesi için diğer değerlendirme araçları ile birlikte ciddi katkı sağlayabilecektir."  dedi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN