Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

ADÜ Ölümünün 81. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü Andı

11.11.2019
Üniversitemiz Atatürk İlke ve İnkilapları Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Ölümünün 81. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Paneli', 11 Kasım 2019 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Panele; Merkez Valisi Hakan Yusuf Güner,  Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Vakıflar Bölge Müdürü V. Reşit Akçalı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Metin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Rektör Danışmanımız Hüseyin Turgut,  akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Büyük Ölülerin Arkasından Mâtem Gerekmez!

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Danışmanımız Hüseyin Turgut,  “Gazi Mustafa Kemal, önderlik ettiği istiklal mücadelemiz, elde ettiği eşsiz zaferler ve milletimizi müşterek bir ideal etrafında birleştirerek kurduğu Cumhuriyetimiz ile tüm dünyanın takdirini kazanmış kahraman bir asker, saygın bir liderdir. Büyük Ölülerin Arkasından Mâtem Gerekmez! Fikir ve ideallerini anlamak ve yaşatmak gerekir. Atatürk başta olmak üzere tüm istiklal harbi şehit ve gazilerimize minnetle anıyorum rahmet diliyorum.” dedi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bize Bıraktığı Mirasın Büyüklüğü Sorumluluğumuzu Arttırmaktadır

Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Musa Gümüş’ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Gümüş, Mustafa Kemal’in ölümünden sonra yaşayan büyük bir lider olduğunu ve eserlerinin bu devamlılığı çok net bir şekilde sağladığını belirtti.  Millet olarak Mustafa Kemal’in düşüncelerine sahip çıkmamız ve gençlere bu düşünceleri aşılamamız gerektiğini ifade eden Gümüş, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı mirasın büyüklüğü sorumluluğumuzu arttırmaktadır. Bu sorumluluğu bütün Türk Milletinin benimsediğini biliyorum.” ifade ile konuşmasına son verdi.

Üç Anahtar Kavram: İstiklal, Millet, Medeniyet Olgusu

Öğretim Görevlisi Coşkun Türkan,   ‘Mustafa Kemal Atatürk’te,  Çağdaşlaşma, Ulus Devlet ve Süreklilik’ konulu sunumunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün üç anahtar kavramının; istiklal millet ve medeniyet olgusu olarak belirtti ve bu olguların ortaya çıkış etmenlerini dinleyicilerle paylaştı. Türkan,  “Tarihsel sürece baktığımızda toplumlar içine düştükleri bunalım süreçlerinden çıkabilmek için bir takım güçlü liderlere ihtiyaç duyarlar. 19. yy sonlarından itibaren yaşanan süreçte, Mustafa Kemal’in böyle bir nitelikte lider olarak ön plana çıktı.”  dedi.

Atatürk, Fikri, İdeali, İlkeleri İle Çağdaş Uygarlık Tarihine Mal Olmuştur

Öğretim Görevlisi Mesude Özdilli ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölümünün Doğudaki Yankıları’ konulu sunumunda,  Türkiye’nin Mustafa Kemal Paşa önderliğinde batı emperyalizmine başkaldırdığını, batının boyunduruğuna karşı mücadele ettiğini belirterek, bu unsurlar için savaşa girerek bunu kazanan ilk doğulu liderin Mustafa Kemal ve ilk doğulu müslüman ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.  Öğr. Gör. Özdilli “ Türk milletinin sevgili Atası; sonsuzluğa göç ederken fikri, ideali, ilkeleri, devrimleri ile artık çağdaş uygarlık tarihine mal olmuştur.” sözleri ile konuşmasına son verdi.

Öğretim Görevlisi Fatma Tombak,  ‘Doğu’daki Büyük Ölüm Batıda Nasıl Karşılandı’ sunumunda, Lozan anlaşmasında sonraki süreçte Mustafa Kemal’in algılanmasının Batı’da arttığını belirtti ve “Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi tarihine baktığımız zaman göreceğimiz şey şudur ki; Çanakkale Zaferinde bir kumandan olarak kendini ispat etmesi, batıya karşı bir kırıma noktası olmuştur. Fakat bu kırılma noktasına rağmen Lozan Anlaşması ile birlikte Mustafa Kemal’in batıya algılanması artmıştır.” dedi.

Gerçekleşen soru cevap bölümünün ardından, Merkez Valisi Hakan Yusuf Güner, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Metin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, panelistlere Teşekkür Belgelerini verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN