Programa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Salan ve Prof. Dr. Cengiz Özarslan, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fatih Hacıyusufoğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Heyeti, enstitü müdürleri, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, Genel Sekreter Yardımcısı Tanfer Bilge ve Genel Sekreter Yardımcısı V. Naciye Çalışıcı Çelik, akademik ve idari kadro ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in açış konuşmalarıyla devam etti.
Murat Kurtoğlu konuşmasında, Türkiye Yazarlar Birliği’nin şehir ve kültür temalı etkinlik geleneğine vurgu yaparak, Aydın’da düzenlenen bu bilgi şöleninin de şehirlerin tarihi, kültürel kimliği ve gelecek vizyonuna önemli katkılar sunacağını ifade etti.
Şehirlerin yalnızca fiziksel yaşam alanları değil, aynı zamanda toplumların hafızasını taşıyan kültürel miraslar olduğunu belirterek, geçmişi anlamanın ve geleceğe aktarmanın bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Hiç şüphesiz, her çağın kendine özgü bir ruhu vardır. Bu ruh; bazen taşın biçiminde, bazen de sokakların sessizliğinde vücut bulur. Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan şehirlerimiz yalnızca yaşam alanları değil, aynı zamanda insanlığın ortak hafızasını taşıyan kadim mekânlardır. Modern şehirleşmenin ortaya koyduğu manzara; betonun ve çeliğin yeni formlarının ötesinde, geçmişten bugüne taşınan kültürel özelliklerin de izlerini barındırır. Şehirler, milletler açısından bir kimlik vazifesi görür. Her sokak, her meydan, her yapı bir hikâye anlatır; kimi zaman bir medeniyetin yükselişini haykırırken, kimi zaman da bir halkın yaşamındaki derin izleri fısıldar. Bu eşsiz mirasın kaybolmaması ve geçmişin, geleceğe ilham veren bir değer olarak korunabilmesi için şehir tarihi araştırmaları ve yazıcılığı büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda şehirlerin hafızasını titizlikle korumak, anlatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, hepimizin üstlenmesi gereken millî bir vazifedir. Zira inanıyoruz ki, geçmişi olmayan şehirler medeniyet inşasında söz sahibi olamazlar. Bu bilgi şöleninde, birbirinden değerli 27 bildirinin sunulacağı şehir tarihi temalı oturumların, bilim dünyamıza ve Aydın’ımıza anlamlı katkılar sağlayacağı inancıyla, etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Orçan tarafından, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’e günün anısına kitap takdiminde bulunuldu.
Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Dr. Osman Fethi Ark ve Öğretim Elemanı Enes Kıyar’ın icra ettiği müzik dinletisinin ardından program, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Orçan tarafından verilen açılış dersiyle devam etti.
Prof. Dr. Mustafa Orçan, “Gelenekten Geleceğe Şehir, Kültür ve Medeniyet” başlıklı dersinde, şehirlerin tarihsel birikimle şekillenen sosyo-kültürel yapılar olduğuna dikkat çekerek; şehir planlamasının sadece fiziksel düzenleme değil, aynı zamanda bir medeniyet inşası süreci olduğunu vurguladı. Geçmişten günümüze aktarılan kültürel kodların, şehirlerin kimliğini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Orçan, kültür ve medeniyetin sürekliliği için bu kodların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değindi.
Günün farklı saatlerinde toplam altı akademik oturum düzenlendi. Oturumlarda şehirleşme süreçleri, kültürel yapılar, mimari miras, dijital dönüşüm, tarihî belgeler ve kent kimlikleri gibi pek çok başlık akademik sunumlarla ele alındı. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve kurumlarından çok sayıda akademisyen ve uzman katılımcı; Kuşadası’ndan Edirne’ye, Halep’ten İslamabad’a uzanan tarihî ve kültürel bağlamları disiplinler arası bir yaklaşımla değerlendirdi.
Etkinliğin ikinci günü olan 3 Mayıs 2025 tarihinde ise katılımcılara yönelik Aydın gezisi düzenlenecek. ADÜ Konukevi’nden hareket edilecek olan gezi programında, bölgenin tarihî ve kültürel değerlerinin yerinde tanıtılmasına imkân sunulacak.
Üniversitemizde Birleşmiş Milletler Konferansı 2025’in Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Rektörümüz, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Heyeti’ni Makamında Ağırladı
Öğretim Üyemiz, Bahçeşehir Koleji Kuşadası Kampüsü’nde Lise Öğrencileriyle Buluştu
Fen Fakültesi Öğretim Üyelerimizin TÜBİTAK 3501 Projesine Destek
Aydın MYO Öğrencilerinin 5 Projesine TÜBİTAK’tan Destek
Ziraat Fakültesi Öğrencilerine “Narko Rehber” ve “Narko Gençlik” Eğitimi Verildi
Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinden TÜBİTAK 2209-A Başarısı
Öğretim Üyelerimizin Yürütücülüğünü Üstlendiği Erasmus+ Projesinin İlk Buluşması Gerçekleştirildi
"Gülümseyen Çocuklar” Sosyal Sorumluluk Projesi Başarıyla Tamamlandı
Öğretim Üyemizin Yürütücülüğünü Üstendiği Proje, TÜBİTAK 1002 Desteği Almaya Hak Kazandı
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu