Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Türkiye’de Karbon Ayak İzi Hesaplanan İlk Kongre ŞESAM Desteğiyle Gerçekleştirildi

31.01.2017
Üniversitemiz Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (ŞESAM) ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası 1. Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi 11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarının  yanı sıra çok sayıda ilgili kuruluşun desteği ve yoğun katılımıyla gerçekleşen kongre karbon ayak izi hesaplanan ilk bilimsel kongre olma özelliğiyle bir ilke imza attı.

 “ŞESAM’ın desteğiyle yürütülen, kongrenin karbon ayak izinin hesaplandığı çalışmayı, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve ŞESAM Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Nurcan Ek gerçekleştirdi.

Kuzey Kıbrıs’ta Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’nin ilkini düzenlediklerini ifade eden ŞESAM Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanlarından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz “Kongrenin ana teması şehir, çevre ve sağlık olunca, çevresel sosyal sorumluluğumuz gereği bu konuda vermek istediğimiz mesajların, kendi etkinliklerimiz konusunda göstereceğimiz hassasiyetle daha güçlü olacağını düşündük . Bu nedenle, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin başlıca sorumlusu ve her türlü insan faaliyetinden kaynaklanan sera gazlarının uluslararası ölçütü olan karbon ayak izini, gerçekçi bir farkındalık yaratmak için Kongremiz üzerinden ortaya koymaya çalıştık.” dedi.

Bu çalışmayla daha sonraki kongrelerde; hem daha küçük ölçekli bir karbon ayak izi yaratmayı hem de üretilen karbon ayak izine karşılık gelen ağaçlandırmalarla karbon yutakları oluşturarak  “sıfır karbon kongre” idealine ulaşmayı amaçladıklarına dikkat çeken  Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz  “Modern dünyada artık, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen olimpiyatlar, spor faaliyetleri, fuarlar, zirve toplantıları, kongre ve sempozyumlar gibi organizasyonların karbon ayak izi envanterleri, çevresel sosyal sorumluluk gereği ortaya konuluyor.” dedi.

Çalışmanın sonuçlarına ilişkin bilgiler de veren Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz “Prof. Dr. Cengiz Türe ve Öğr. Gör. Nurcan Ek’in katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, kongre ve katılımcıların faaliyetleri nedeniyle toplam 16 ton / eşdeğer karbondioksit salımı gerçekleştiği belirlendi. Bunların ana faaliyetlere göre oransal dağılımına bakıldığında ise; % 78’ini uçakla ulaşım, % 16’sını konaklama, %3’ünü konferans salonlarındaki enerji tüketimi ve %3’ünü diğer kaynaklardan oluşan salımlar oluşturmaktadır.” dedi.

 Kongrede, 10 yaşında 3 bin 177 adet geniş yapraklı ağacın, 1 yıl içinde giderebildiği bir salınıma karşılık gelen 16 ton/eşdeğer karbondioksit salınımının gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, bu çalışmanın ülkemizde bu kapsamda gerçekleştirilen organizasyonlar için ilk olma özelliğiyle iyi bir örnek olmasını umduklarını belirtti.

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN