Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarının yanı sıra çok sayıda ilgili kuruluşun desteği ve yoğun katılımıyla gerçekleşen kongre karbon ayak izi hesaplanan ilk bilimsel kongre olma özelliğiyle bir ilke imza attı.
“ŞESAM’ın desteğiyle yürütülen, kongrenin karbon ayak izinin hesaplandığı çalışmayı, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve ŞESAM Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Nurcan Ek gerçekleştirdi.
Kuzey Kıbrıs’ta Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’nin ilkini düzenlediklerini ifade eden ŞESAM Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanlarından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz “Kongrenin ana teması şehir, çevre ve sağlık olunca, çevresel sosyal sorumluluğumuz gereği bu konuda vermek istediğimiz mesajların, kendi etkinliklerimiz konusunda göstereceğimiz hassasiyetle daha güçlü olacağını düşündük . Bu nedenle, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin başlıca sorumlusu ve her türlü insan faaliyetinden kaynaklanan sera gazlarının uluslararası ölçütü olan karbon ayak izini, gerçekçi bir farkındalık yaratmak için Kongremiz üzerinden ortaya koymaya çalıştık.” dedi.
Bu çalışmayla daha sonraki kongrelerde; hem daha küçük ölçekli bir karbon ayak izi yaratmayı hem de üretilen karbon ayak izine karşılık gelen ağaçlandırmalarla karbon yutakları oluşturarak “sıfır karbon kongre” idealine ulaşmayı amaçladıklarına dikkat çeken Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz “Modern dünyada artık, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen olimpiyatlar, spor faaliyetleri, fuarlar, zirve toplantıları, kongre ve sempozyumlar gibi organizasyonların karbon ayak izi envanterleri, çevresel sosyal sorumluluk gereği ortaya konuluyor.” dedi.
Çalışmanın sonuçlarına ilişkin bilgiler de veren Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz “Prof. Dr. Cengiz Türe ve Öğr. Gör. Nurcan Ek’in katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, kongre ve katılımcıların faaliyetleri nedeniyle toplam 16 ton / eşdeğer karbondioksit salımı gerçekleştiği belirlendi. Bunların ana faaliyetlere göre oransal dağılımına bakıldığında ise; % 78’ini uçakla ulaşım, % 16’sını konaklama, %3’ünü konferans salonlarındaki enerji tüketimi ve %3’ünü diğer kaynaklardan oluşan salımlar oluşturmaktadır.” dedi.
Kongrede, 10 yaşında 3 bin 177 adet geniş yapraklı ağacın, 1 yıl içinde giderebildiği bir salınıma karşılık gelen 16 ton/eşdeğer karbondioksit salınımının gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, bu çalışmanın ülkemizde bu kapsamda gerçekleştirilen organizasyonlar için ilk olma özelliğiyle iyi bir örnek olmasını umduklarını belirtti.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent Başkanlığında, İç Paydaş Toplantısı Düzenlendi
Üniversitemizde, Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Konuşuldu
Doktora Öğrencimiz, 2250- Lisansüstü Bursları Performans Programı Kapsamında Burs Kazandı
YÖK Akademik Teşvik Dijital Sistemi Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Gazetecilik Bölümü Dijital Yayıncılık Atölyesi’nden Yeni Podcastler
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu