Öğretim Üyemizin Kitabı Yayımlandı

16.01.2024
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nahmedov’un “Kitab-ı Kelile ve Dimne” başlıklı kitabı yayımlandı.

Prof. Dr. Nahmedov, “14. yüzyılda Kul Mesud tarafından Aydınoğlu Umur Bey’e (1309-1348) sunulmuş bu kitap Türkçeye yapılmış ilk tercüme olması ve içerdiği dil malzemesi açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmada Süleymaniye Kütüphanesi Laleli Bölümünde 1897 numarada kayıtlı Kitab-ı Kelile ve Dimne adlı yazma eser ele alınmıştır. 232 varaktan oluşan eserin geleneksel yöntem kullanılarak çeviri yazı metni oluşturulmuş; Dizin bölümünde ise kelimelerin anlamları verilmiştir. Eski Anadolu Türkçesinin en güzel nesir örneklerinden biri olan ve sade, anlaşılır bir dille yazılmış Kitab-ı Kelile ve Dimne eseri daha önce hiç yayımlanmamıştır. Eser, Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde “Eski Anadolu Türkçesi” dersi alan lisans ve lisansüstü öğrencileri ve bu alanda araştırma yapan bilim insanları için değerli bir kaynak niteliğindedir.” dedi.

Öğretim üyemizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.