Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Ziraat Fakültesinin Projesine TÜBİTAK’tan Destek

31.07.2023
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gülçin’in araştırmacı olarak yer aldığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 projesi “Devre modeli/Kernel yoğunluk analizi/Makine öğrenmesi yöntemleri entegrasyonu ile yaban hayatı araç çarpışmalarının azaltılması: D100 Karayolu" destek almaya hak kazandı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Uğur Özcan’ın yürütücülüğünü yapacağı projede, Çankırı Çerkeş il sınırından başlayarak Tosya ilçe merkezine kadar uzanan D-100 Karayolu’nda devre modeli/Kernel yoğunluk analizi/makine öğrenmesi yöntemlerinin entegrasyonu ile D100 karayolunun Bolu-Samsun sınırları arası için Yaban Hayatı-Araç Çarpışmaları (YHAÇ) tahmininde bulunulacak. YHAÇ kapsamında Türkiye’de ilk kez sıcak nokta-model entegrasyonu ve risk tahminine dayalı olarak yürütülecek olan projenin en önemli özgün değerinden birisi de, Türkiye’de ilk defa bilimsel çalışma esaslı bir azaltma programının ortaya konulacak olmasıdır. Proje, Tarım, Orman, Veterinerlik araştırma grubunun (TOVAG) kabul ettiği %10’luk dilimde yer alıyor.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gülçin aynı zamanda geçtiğimiz yıl resmi olarak katıldığı, yöneticiliğini Prof. Dr. Javier Velázquez Saornil’in yaptığı Avila Katolik Üniversitesi TEMSUS (Technologies and methods for sustainable development of the territory) Lab ekibine ve Avila Katolik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Sergio Roque Duarte Pérez’in “Estudio de las afecciones sobre la conectividad de los ecosistemas más representativos de Andalucía derivadas del cambio climático (Endülüs peyzajını temsil eden ekosistem bütününde değişen iklimin ekolojik bağlantılara olan etkisi)” başlıklı tezine ikinci danışmanlık (codirector) yaparak katkı sağlıyor.

Öğretim Üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN