Ziraat Fakültesi Proje Yarışmasında Birincilik Ödülünü Kazandı

30.04.2024
Üniversitemiz Fen Fakültesi tarafından 25 Nisan 2024 tarihinde düzenlenen "Su Verimliliği" panelinde “Suyu Verimli Nasıl Kullanabiliriz?” adlı proje yarışmasında “Geleceğin Tarımında Su Yönetimi” başlıklı proje ile Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hasan Parlak birincilik ödülü olan 10.000 TL’yi almaya hak kazandı.

Proje yürütücüsü Hasan Parlak, bu proje ile geçmiş yıllardaki çeşitli çevresel parametreleri kaydederek veri analitiği kullanmayı amaçlıyor. Proje, Sıcaklık, toprak nemi, hava nemi, gündüz uzunluğu, atmosferdeki oksijen ve karbondioksit oranı, bitki yaprak ıslaklığı, rüzgâr, çiğ noktası ve gece-gündüz sıcaklık farkları gibi faktörlerin takibini içeriyor. Projenin ana hedefi, bu verileri bir veri havuzunda depolamak ve geçmiş yıllardaki bu parametrelerle bitki su tüketimini ve diğer çevresel etkileşimlerini kaydettiği bu verileri analiz ederek gelecek yıllar için bitkinin su tüketimi açısından tahminlerde bulunmasıdır. Böylelikle bitkileri doğru zamanda ve ihtiyacı kadar sulama yapılması, optimum verim almayı ve en önemlisi tarımda su tüketimini azaltarak tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

Öğrencimizi tebrik eder, başarılarının devamı dileriz.