Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Ziraat Fakültesi’nin Latmos ile İlgili Çabalar Sonuç Vermeye Başladı

30.06.2021
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nin Latmos’un korunması ve alanda ekoturizmin geliştirilmesi yönünde çalışmaları kapsamında 25-26 Haziran 2021 tarihinde teknik inceleme gezisi düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, 19 Ocak 2021 tarihinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda,  Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman ve Merkez Bilim Kurulu üyelerine Latmos’un doğal ve kültürel kaynak değerleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirerek kendilerini yerinde incelemeler yapmak üzere davet etmişti. Davet üzerine, Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’nün koordinasyonluğunda, Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay’ın başkanlığında, Ziraat Fakültesi Dekanı V.  Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu’nun da katılımıyla ilk defa Genel Müdürlük düzeyinde ilginin olduğu teknik inceleme gezisi düzenlendi.

Teknik geziye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, Merkez Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu,  Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı M. İbrahim Çolak, DKMP Aydın Şube Müdürü Egemen İşcan ve Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mehmet Yılmaz katıldı.

Teknik inceleme gezisinde; Bafa Gölü Tabiat Parkı, Azap Gölü Ulusal Sulak Alanı Aydın Büyükşehir Latmos Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ziyaret edildi.  Alanın kaynak değerleri olan;  doğal bitki örtüsü, farklı jeolojik oluşumları, çeşitli kuş türleri ile kültürel özellikleri olan kaya resimleri, kutsal alanlar, tarihi kaleler, antik yollar, yerleşim yerleri ve  folklorik özellikleri yerinde tanıtıldı.  

Ziraat Fakültesinin Latmos’un korunması ve alanda ekoturizmin geliştirilmesi yönünde çalışmalarının sonuç vermeye başladığını belirten Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu Fakülte olarak her zaman Latmos için gerekli katkıyı yapmaya hazır oldukları ifade etti.

Teknik gezi sonrasında gerçekleştirilen grup toplantısında tüm katılımcılar alanın korunması gerektiğini vurguladı. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Latmos’un doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından, Türkiye’deki ender alanlardan biri olduğunu ve mutlaka bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. DKMP 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak da Latmosun değerlerinin korunmasının gerekliliğini ifade etti. Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, Latmos’un ekoturizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu, doğru koruma, planlama ve yönetim çalışmalarıyla bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN