Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Ziraat Fakültesi İş Birliğiyle “Fıstık Çamı Çalıştayı” Düzenlendi

27.11.2023
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve Koçarlı Belediyesi iş birliği ile düzenlenen Fıstık Çamı Çalıştayı, 27 Kasım 2023 tarihinde 14 Mayıs Milli İrade Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Çalıştaya, Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, ilçe protokolü ve davetliler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, gerek iç gerekse de dış piyasada yüksek ekonomik değeri olan çam fıstığının, üretim yapılan bölgeye katma değer sağladığını ifade ederek “Ege Bölgesi ülkemizde en fazla fıstık çamı alanına sahip bölgemizdir. Ege Bölgesi’nde en fazla fıstık çamı alanına sahip olan yer ise İzmir-Bergama’daki Kozak yöresinden sonra Aydın'ın Koçarlı ilçesidir. Ziraat Fakültemizde şu ana kadar fıstık çamı üzerine çeşitli bilimsel çalışmalar yürütülmüş olup, bölge ürününün değerini artırmak için çabalarımız devam edecektir.” dedi.

Koçarlı’da üretilen çam fıstığının kalite açısından Türkiye’de ilk sırada yer aldığını vurgulayan Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli ve Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan konuşmalarında, ünü Dünya’ya yayılan çam fıstığının, bu çalıştay sayesinde marka değerinin artacağını ve ilimizin tanıtımına katkı sağlayacağını belirtti.

Çalıştayda konuşmacı olarak yer alan İncir Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Duygu Birol, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görev yapan Dr. Serap Bilgin, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Erdem Algül, Aydın Ticaret Borsası Proje ve Marka Paten Sorumlusu Emine Ceylan Özdemir ve Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş;  fıstık çamı üretimi, yetiştiriciliği, Koçarlı Çam Fıstığı’nın kalite özellikleri, coğrafi işaret ve AB Başvuru süreci, zararlılar ile mücadele, hasat, üretim ve pazarlaması konularında bilgi verdi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN