Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Ziraat Fakültesi, ‘Aydın Memecik Zeytinyağı’ Avrupa Birliği Coğrafi İşaretinin Alınmasında Destek Sağladı

23.10.2023
Aydın Ticaret Borsası tarafından 2021'de menşe adı koruması ile Avrupa Birliği’ne başvurusu yapılan ve Coğrafi işaret başvuru süreci boyunca raporların hazırlık aşamasında Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ertan’ın da katkı sunduğu ‘Aydın Memecik Zeytinyağı’, coğrafi tescil aldı.

Aydın’ın tarımsal ürünlerinin ekonomik katma değerinin artması ve coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınmasıyla ilgili önemli çalışmalarda bulunan Aydın Ticaret Borsası’nın, ‘Aydın Memecik Zeytinyağı’  başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 17 Eylül 2021 tarihinde yayımlanmasının ardından AB Parlamentosu ve Konseyi, Aydın Memecik Zeytinyağı'na ilişkin başvuruyu kabul etti. 

Aydın Ticaret Borsası tarafından 24 Eylül 2021 tarihinde PDO- TR- 02802 referans numarasıyla Avrupa Birliği’ne menşe adı koruması ile başvurusu yapılan Aydın Memecik Zeytinyağı, başvuru süreçlerini başarıyla tamamlayarak 18 Ekim 2023 tarih ve C2023/00384 sayılı Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde ilan edildi. 

Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, ürünün markalaşmasına ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katma değer sağlayan, bölgesi ile özdeşleşmiş bir ürünü ifade eden Aydın Memecik Zeytinyağı’nı Avrupa Birliği’nde ilanını Cumhuriyetimizin 100. Yılına armağan eden başta  Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur olmak üzere, Yönetim Kuruluna, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ertan’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN