Yrd. Doç. Dr. Tunalı, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yıldönümünde Mesaj Yayınladı

07.12.2015
Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten CAN, 5 Aralık 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 81.yıldönümünde ‘Kadın Hakları Günü’ dolayısıyla mesaj yayınladı.

Yrd. Doç. Dr. Ayten CAN açıklamasında, kadınlarımızın ekonomik, toplumsal ve siyasi hayatta eşit haklara sahip olması için Türk Kadınına önce 3 Nisan 1930 yılında Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildiğini, daha sonra da 5 Aralık 1934 yılında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve TBMM tarafından parlamentoda temsiliyet hakkı tanındığını belirtti. Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”sözüyle kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın önüne geçilmeye çalıştığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. CAN “Seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından ilk seçimlerde 18 Milletvekili ile temsil edilen kadınlarımız bugün ancak 82 kadın milletvekili ile temsil edilmektedir. Türk toplumunun diğer yarısını oluşturan kadınların bundan sonraki seçimlerde eşit temsiliyet hakkına sahip olması dileğiyle Tüm kadınların seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümünü kutlarım. ”dedi.