Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Yeni Akademik Yılımız Bakan Özlü’nün Teşrifleriyle Açıldı

09.11.2017
Üniversitemiz 2017-2018 Akademik Yıl Açılış Töreni, 9 Kasım 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonunda; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün teşrifleri ile gerçekleşti.

Açılış Töreni öncesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’yü makamında ağırlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, konuklara Üniversitemiz hakkında bilgiler verdi. Bakan Özlü’nün Üniversitemiz şeref defterini imzalamasının ardından Akademik Açılış Töreni için Atatürk Kongre Merkezi’ne geçildi.

Etkinliğe, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Sayın Faruk Özlü, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Üniversitemiz akademik ve idari personelinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Akademik Açılış Töreni, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Üniversitemiz tanıtım filminin izlenmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın açılış konuşmaları ile devam etti.

“Önümüzdeki Günlerde Organ Naklini Gerçekleştireceğiz”

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan yaptığı konuşmada Üniversitemiz profili için “Neredeydik nereye geldik” sözleriyle başlayarak Üniversitemiz hakkında bilgiler verdi. Üniversitemizce yapılan yatırımların ve projelerin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, İlimizin önemli yeraltı kaynaklarından jeotermal enerjinin daha verimli kullanılmasına yönelik Jeotermal Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu dile getirdi. Sağlık alanı ile ilgili yapılan yatırımları da değerlendiren Prof. Dr. Bircan, önümüzdeki günlerde Üniversitemizde organ nakli yapmaya başlayacaklarının müjdesini verdi. Öte yandan İlimizin kalkınmasında önemli bir rol üstlenecek olan Teknokentin kurulması için uzun süredir çalışmaların sürdüğünü dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, Sayın Bakanımız Faruk Özlü’nün Teknokent için gerekli tüm desteği vereceklerini söyledi.

“Çağdaş Uygarlık Seviyesini Aşmaya Çalışacağız”

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın konuşmalarının ardından söz alan Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise Üniversitemizin 2017-2018 Akademik açılış yılını kutlayarak, hayırlı olmasını temenni etti.  Milletvekili Erdem, “Çağdaş uygarlık seviyesini aşmaya çalışacağız, Üniversitemizin dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında olmasını hep birlikte başaracağız. Bilimsel ve teknolojik alanda 2023 hedeflerimizi şimdiden belirledik.” dedi.

“Aydın’ın, Yerin 2 Bin Metre Altından Yerin 2 Bin Metre Üstüne Kadar Her Santimetresi Değerli”

Vali Selim Köşger, Aydın ilinin birçok potansiyeli olduğunu ve bu potansiyeli alın teri ile akıl terini birleştirerek ortaya çıkarmak istediklerini söyledi. Vali Köşger, “Üniversite, tarla, atölye ve sanayiyi teknoloji ile buluşturma fırsatını yakalayacağız, Adnan Menderes Üniversitesinde (ADÜ) de bu kapasiteyi görüyorum.” dedi. Aydın’ın çok bereketli bir il olduğuna değinen Vali Köşger, yerin 2 bin metre altından, yerin 2 bin metre üstüne kadar her santimetrenin değerli olduğunu vurgulayarak; yer altında jeotermal enerjinin varlığına, yer üstünde pamuk, incir, zeytin, kestane, sebze üretimine ve dağların üzerine kurulan rüzgar enerji santrallerinin de kentin potansiyelini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

“Sizleri Büyük bir Misyonun Taşıyıcısı Olarak Görüyorum”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Sayın Faruk Özlü ise, Üniversitemizi ek bir misyon yüklenmiş bir üniversite olarak gördüğünü ifade ederek,  “Adnan Menderes bir isim değil, bir değerler bütünüdür. Sizleri bu büyük misyonun taşıyıcısı olarak görüyorum.” dedi.  

Bakan Özlü, emek yoğun üretimden teknolojik üretime geçmemiz gerektiğinin altını çizerek, günümüzde üstünlüğün ancak  teknoloji ile mümkün olabileceğini kaydederek;  teknoloji transferi değil, teknoloji üretimi yapmamız gerektiğini vurguladı.  Bakan Özlü, “Rehavet içinde üniversite istemiyoruz. Üniversiteleri toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayan birimler olarak görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bilgi üreten üniversitelerin önemine değinen Bakan Özlü, “Türk ekonomisi ve Türk sanayisi Teknoloji ile büyüyecektir. Türk otomobili projesi ile küresel başarıyı hedefliyoruz. Bu projede Sanayi 4.0, emin olunuz, 80 milyon vatandaşımızın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Sanayi 4.0,  dijital teknoloji ve üst düzey yazılım olacak.” diyerek inovasyonun önemine dikkat çekti. Bakan Özlü, Teknopark konusunda da  “ADÜ için ne yapabileceğimizi konuştuk. Teknopark kurulması halinde destek vereceğimi söylemiştim; bugün de sözümün arkasındayım. Yeni öğretim yılında öğrencilerimize başarılar diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakan Özlü’nün konuşmalarının ardından, Akademik Açılışımızın ilk dersini veren Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, kendisinin de 16 yıl akademisyenlik, 7 yıl dekanlık ve son olarak da yargıçlık yaptığını dile getirerek, üniversitelerin gençlerin eğitimi üzerindeki etkilerini anlattı. Cübbe giyen meslek gruplarını anlatan Prof. Dr. Engin Yıldırım, akademisyenler, hakimler ve din adamlarının kararlarında bilgi birikimi olgun düşünce yapısı, iç bağımsızlık ve kendi vicdanlarına göre karar verdiğini söyleyerek cübbe giymenin sıradan bir olay olmadığını kaydetti.

Üniversitemiz öğrencileri tarafından da ilgiyle takip edilen ilk dersin sonunda, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan ahşaptan yapılan ve Bakan Dr. Sayın Faruk Özlü’nün resminin bulunduğu tabloyu Bakan Özlü’ye takdim ederken; Valimiz Yavuz Selim Köşger de Üniversitemiz tarafından hazırlanan çini tabağı, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım’a hediye etti.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN