Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika Programı Yemin Töreni Gerçekleştirildi

21.06.2023
On Birinci Kalkınma Planı, İnsan Hakları Eylem Planı ve Cumhurbaşkanlığı 2021/9 Genelgesi hükümleri gereğince, "İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi" kapsamında Aydın Valiliği, HEGEM Vakfı ve Üniversitemiz koordinesinde gerçekleştirilen “Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika Programı” mezuniyet ve yemin töreni 21 Haziran 2023 tarihinde Aydın Hidayet Sayın Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Aydın Valiliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, Aydın protokolü, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren HEGEM Vakfı Genel Başkanı Adem Solak, “Türkiye’nin mezun olan ilk sosyal arabulucularının mezuniyet ve yemin töreninin Aydın ilinde gerçekleştirilmesi hepimiz için bir gurur vesilesidir. Biz henüz burada ana uygulamaya geçmeden Avrupa ülkeleri ve Azerbaycan başta olmak üzere dünyada ciddi bir taleple karşılaşıyoruz. Sosyal arabuluculuğu dünyada en güçlü başlatan ve birinci senesi içerisinde mezuniyet yapan ilk ülkeyiz.” dedi.

Sosyal arabuluculuk projesinin sadece bugünün değil önümüzdeki yüzyılın da projesi olduğuna vurgu yapan Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, “Bu projenin içinde olmak, küresel gazeteciler konseyi olarak bu projesinin paydaşı olmak bizleri onurlandırıyor. Şiddeti henüz gerçekleşmeden önlemenin en önemli yollarından biri bu projedir. Ülkemize getirdiğimiz bu projenin başarısı sizlerin destekleri sayesinde çok daha iyi yerlere gelecektir.” dedi.

Programın devamında konuşma yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, sözlerine başlamadan önce 99 Depremini Sakarya’da yaşadığını belirtip depremde hayatını kaybeden kursiyerlere ve depremden etkilenen tüm vatandaşlara taziyelerini ileterek, “Cumhurbaşkanımız öncülüğünde 18 Kasım 2021’de Ankara’da gerçekleştirilen İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadeleyi güçlendirici saha aktörleri yetiştirilmesi projesi kapsamında Adalet Bakanlığının çağrısı üzerine Aydın Valiliği, HEGEM Vakfı ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen yeminli sosyal arabuluculuk sertifika programına hepiniz hoş geldiniz. Bu Proje kapsamında belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezinin altyapısı kullanılarak şiddetle mücadele vakfı tarafından gerçekleştirilen eğitimleri başarı ile bitiren adaylara, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi tarafından başarı belgeleri düzenlenmiştir. Sahada yerini alacak olan tüm saha aktörlerini tebrik ediyorum.” dedi.

Sosyal arabuluculuk yemininin ardından Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü adına konuşma yapan Hâkim Nurşen Kaynar, “Bu Proje toplumsal barış ve huzurun sağlanması için gereklidir. Arabuluculuk insanların sorunlarını barışçıl yoldan çözmesini sağlar ve toplumsal barışa hizmet eder.” dedi.

Vali Hüseyin Aksoy, insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin önemine değinerek, “Özellikle sosyal arabuluculuk Türkiye’de yeni ortaya çıkan ve önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşmasını düşündüğümüz bir süreçtir. Bu projede emeği geçen ve destekleyen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy tarafından Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Göktaş, Rehber Öğretmen Hilal Kabaş, Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, Aydın Efeler Umurlu Fatih Okul Müdürü Mestan Eryılmaz ve Polis Memuru Derya Bozkurt’a temsili olarak sertifikalarının verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN