Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyelerinin Projesine TÜBİTAK’tan Destek

13.03.2023
Üniversitemiz Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gültekin’in danışman olarak yer aldığı ve Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Metin Pekağırbaş’ın araştırmacı olarak bulunduğu ekip tarafından hazırlanan proje başvurusu, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyeleri ve TÜRKLAB firmasının iş birliği ile hazırlanan, yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seray Töz’ün yaptığı “Türkiye’de kanin leishmaniasis tanısında yaygın kullanılan hızlı immunokromatografik testleri ile yeni tasarlanan yerli bir testin in-house IFAT ve gerçek zamanlı ITS1 PCR ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi” başlıklı proje ile Veteriner Hekimlik ve Halk Sağlığı için önemli bir problem olan Kanin leishmaniasis (KanL) tanısındaki sorunların çözümüne katkı verilmesi, testlerin güvenilirliğinin ulusal düzeyde belirlenmesi ile yanlış negatif ve yanlış pozitif sonuçların önlenmesi, hastalığın yönetim sürecinin doğru bir şekilde planlanabilmesinin sağlanacağı düşünülüyor.

 KanL tanısında kullanılan hızlı tanı testlerinin seroloji ve PCR ile karşılaştırılarak en uygunlarının belirlenmesiyle gereksiz sağlık harcamaları önlenecek, yerli testin geliştirilmesi ile de ulusal katma değer ve marka oluşturulacak. Proje ekibi, projede yer alan yerli tanı testinden elde edilecek sonuçların, insanlarda leishmaniasis hızlı tanı testinin geliştirilmesi için de ön veri sağlayacağını öngörüyor.

Öğretim üyelerimizi ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN