Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizin Okul-Veli İlişkilerini Güçlendirmeyi Amaçlayan TÜBİTAK Destekli Projesinin Açılış Töreni Gerçekleşti

05.02.2024
Üniversitemiz koordinatörlüğünde yürütülen, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ve Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bertan Akyol’un yürütücüsü olduğu TÜBİTAK destekli “Yetişkin Eğitimi Farkındalığı ile Okul Veli İlişkilerinin Güçlendirilmesi: Proje Okulları Uygulaması" adlı proje, 5 Şubat 2024 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde uygulanmaya başlandı.

Törene, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, Genel Sekreter V. ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Karasakaloğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Aköz,  İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayden Çoban, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sürmen, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür V. Prof. Dr. Süleyman Aypak, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan, Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Serap Gökçe Eskin ile farklı illerden katılan proje okullarının öğretmenleri ve yöneticileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, projenin tanıtım videosunun ardından Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Osman Fethi Ark’ın sunduğu müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmaları Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bertan Akyol, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem tarafından yapılırken; protokol konuşmalarında 6 Şubat depremlerinin yıldönümüne vurgu yapılarak Ülkemiz adına bir daha böyle bir acının tekrar yaşanmaması temennisinde bulunuldu.

Hayat boyu öğrenmeyi ve yetişkin eğitimini bir çalışma alanı olarak kabul ettiklerini belirten Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bertan Akyol, “Hayat boyu öğrenme ve yetişkin eğitimi alanında birçok proje yürütüyoruz ve yürütmeye devam edeceğiz. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen bu projelerin ilkini, 2021 yılında salgın sonrası 450 öğretmen ile bir araya gelerek oluşturulan TÜBİTAK destekli “Öğretmenler İçin Salgın Sonrası Yenilenme Aracı: Hayat Boyu Öğrenme” adlı projeyle gerçekleştirdik. Bir diğeri olan 2023 yılında 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında yürütülen “Sürdürülebilir ve Etkili Okul Yönetimi İçin Hayat Boyu Öğrenme” başlıklı projemizi, yine 30 okul yöneticisiyle yüz yüze olarak gerçekleştirdik. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında yürütülen yeni bir Avrupa Birliği Erasmus projemiz, 120.000 Euro destekle kabul edildi. Sosyal adaletin temini için ve özellikle göçmen ile mültecilerin sosyal adaleti için  hayat boyu felsefesiyle yürülücek olan bu proje, yurt dışından 4 ortak ülkeyle birlikte devam edecek.” dedi.

Yetişkin Eğitimi Farkındalığı ile Okul Veli İlişkilerinin Güçlendirilmesi: Proje Okulları Uygulaması adlı proje ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı proje okullarında görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin yetişkin eğitimi farkındalığını artırmak ve aynı zamanda öğretmen güçlendirme ile velilerin okula toplumsal katılımını maksimum seviyeye çıkarmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Bertan Akyol, “Bu proje ile birlikte öğretmenlere ve yöneticilere sınıfta pedagoji ama sınıf dışında da androgoji bilgisini kapsamlı halde aktarmayı hedefliyoruz. Özellikle de velilerle olan iletişimi ve etkileşimi daha kıymetli hale getirerek veliyi güçlendirmeyi temin etmeyi amaçlıyoruz. Yetişkin eğitimi farkındalığını artırmayı hedeflediğimiz proje kapsamında katılımcılara; yetişkin eğitiminin tanımını, amaçlarını, hedef ve türlerini, yöntemlerini aktararak uygulamaları hakkında bilgi vermeyi planlıyoruz. Umuyorum ki sizler için de bu süreç verimli geçer.” dedi.

Yetişkin eğitimi ve okul-veli ilişkilerinin önemine değinen Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici yaptığı konuşmada, “Projenin amacı kapsamında öğretmenleri güçlendirme süreçlerini ve velilerin okullara toplumsal katılımlarını maksimum seviyeye çıkarmak temennisindeyiz. Bu bağlamda projenin özellikle okul-veli ilişkilerine ve yetişkin eğitimine önemli katkıları olacağını düşünmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Projenin,  eğitimde sürekli iletişim ve iş birliği anlayışının önemine vurgu yaptığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, “Yetişkin eğitiminin farkındalığını artırmak ve okul-veli ilişkilerini güçlendirmek; öğrencilerimizin eğitim hayatlarında olumlu etkiler sağlayacak ve onların başarılarına katkı sunacaktır. Hep birlikte eğitimde kaliteyi artırmak ve öğrencilerimizin geleceğine katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projenin yerel düzenleme kurulunda, Üniversitemiz adına Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bertan Akyol, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına Dr. Tufan Bitir ve Uzm. Seçkin Selimoğlu, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü adına Uzm. Hasan Basri Özcan, Efeler Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe Müdürlüğü adına Uzm. Mehmet Kemik ve Üniversitemiz Teknokent A.Ş. adına Uzm. Fatih Ulutaş yer alıyor.

Farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımcılara eğitim vererek katkı sağlayacak olduğu projenin eğitmenleri arasında; Prof. Dr. Barış Atiker (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi), Prof. Dr. Recep Cengiz Akçay (İstanbul Aydın Üniversitesi), Prof. Dr. Yalçın Özdemir (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi), Doç. Dr. Emre Er (Yıldız Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Emre Sönmez (Gazi Üniversitesi), Doç. Dr. Mustafa Akkaya (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi), Doç. Dr. Zeki Öğdem (Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Burcu Altun Birgün (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi) ve Dr. Öğr. Üyesi Şefika Melike Çağatay (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi) yer alıyor.

5 gün sürecek eğitimlerde, Prof. Dr. Recep Cengiz Akçay “Bir Bilim Dalı Olarak Yetişkin Eğitimi”, Dr. Öğr. Üyesi Şefika Melike Çağatay “Yetişkin Eğitiminde Temel Kavramlar”, Doç. Dr. Emre Sönmez “Yetişkin Eğitiminin Özellikleri”, Doç. Dr. Zeki Öğdem “Yetişkin Eğitimi Model ve Yaklaşımları”, Doç. Dr. Emre Er “Okul Veli İlişkilerinin Geliştirilmesinde Yetişkin Eğitimi”, Prof. Dr. Barış Atiker “Yetişkinler ile İletişim”, Doç. Dr. Mustafa Akkaya “Geçmişten Günümüze Yetişkin Eğitimi”, Prof. Dr. Yalçın Özdemir “Yetişkin Psikolojisi” ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Altun Birgün “Yetişkin Eğitiminin Yönetimi” başlıklı konularda eğitim verecek.

Eğitimler, 9 Şubat 2024 tarihine kadar Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi’nde verilmeye devam edecek.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN