Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemini Konuştuk

30.03.2016
Üniversitemizde, “Siyaset ve Toplumun Yeni Anayasa Arayışı” konulu, Yeni Akit gazetesi yazarı Kenan Alpay ve Star gazetesi yazarı Yakup Köse’nin konuşmacı olarak katıldığı konferans Aydın İli Stratejik Planlama ve Yenilik Merkezi (AİSYEM) Konferans Salonu’nda 29 Mart 2016 tarihinde gerçekleşti.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta anayasa ve başkanlık istemi, toplumsal uzlaşı, sivil anayasa gibi konular konuşuldu.

Konferansta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, çağımızın yeniliklerine uygun bir anayasanın gerekliliğine dikkat çekerek kurumların iş üretebilmek için mevzuatlarla boğuştuğunu ifade etti.

Star gazetesi yazarı Yakup Köse anayasa çalışmalarının toplumun yeni anayasa arayışından kaynaklandığını söyleyerek 82 Anayasasının darbe sonucu oluşturulmuş vesayetçi bir anayasa olduğunu söyledi. Aydın E Tipi Cezaevi'nde kaldığını ifade eden Yakup Köse, hayatının 4 yılı hücre olmak üzere 11 yılının cezaevinde geçtiğini anlatarak, “Başkanlık sistemi ve yeni anayasa derken, bizim çektiğimiz sıkıntıların tekrar yaşanmaması için diyoruz.” dedi.

Öte yandan Yeni Akit gazetesi yazarı Kenan Alpay, yeni anayasanın bir parti sorunu değil Türkiye’nin genel sorunu olduğunu vurgulayarak bazı siyasal grupların yeni anayasa çalışmalarını suistimal ederek meclisin çalışmalarını zorlaştırdığına dikkat çekti. Herkesin darbeye karşı olduğunu fakat, darbeye zemin hazırlayan zemine karşı kimsenin harekete geçmediğinden bahseden Alpay,  bu zamana kadar yapılan darbelerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç hizmet kanununun 35. maddesi dayanak alınarak yapıldığını vurgulayarak bu zamana kadar hiçbir hükümetin bu maddeyi kaldırmayı düşünmediğini söyledi.

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Alpay ve Köse merhum Adnan Menderes’in adını taşıyan bir üniversitede olmaktan dolayı duydukları mutluluğu ifade ettiler. Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan katkılarından dolayı Alpay ve Köse’ye katkılarından dolayı teşekkür ederek teşekkür belgesi ve hediye paketi takdim etti.

 

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN