Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Andık

17.03.2017
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Mumcu, 16 Mart 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda “Dava Adamı Mehmet Akif Ersoy” konulu konferans verdi.

Etkinliğe, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte Doç. Dr. Yasemin Mumcu, Mehmet Akif’in 63 yıllık hayatını İslam ve Vatan kavramlarına adadığını dile getirdi.  Dava ve vatan kavramlarının onun vazgeçilmez iki cephesi olduğuna değinen Doç. Dr. Mumcu, Mehmet Akif’in Türk’ün ve İslamiyet’in başarısına kesin olarak inandığını ve Milli Mücadeleye destek vermek amacıyla Anadolu’ya geçerek köy köy kasaba kasaba dolaşıp camilerde vaaz vererek Anadolu halkına Milli Mücadeleye destek vermeleri için çağrıda bulunduğunu ifade etti.

Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitlerine yazdığı şiir dinletisi ile devam eden etkinlikte, duygulu anlar yaşayan katılımcılar şiir dinletisinin sonunda alkış tufanı kopardı.

Şiir dinletisinin ardından konuşmasını sürdüren Doç. Dr. Yasemin Mumcu, Akif’in Sefahat adlı eserinde, “Balkanların kaybedilmesinden sonra yaşanan büyük bozgunun Çanakkale’de son bulduğunu söyleyerek “Allah’ım Çanakkale Destanını yazmadan canımı alma.” diye dua ettiğini aktardı. Mumcu, Akif’in, “ Bedr’in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi” dizeleri ise Çanakkale Savaşı’nda var oluş mücadelesi veren Müslüman askerlerini, Bedir Savaş’ındaki Peygamberimizin ordusuna benzeterek bu davanın ne kadar kutsal olduğunu vurgulaması onun vatan ve İslam kavramlarına bağlılığını gösterdiğini söyledi.

Doç. Dr. Mumcu, İstiklal Marşlarının milletlerin en zor dönemlerinde yazıldığını kaydedip “İstiklal Marşımızı, diğer marşlardan ayıran en büyük özelliğinin ümit ve imanla yazılmasıdır.” diyerek Mehmet Akif’in “ Bu marşı bir daha hiç kimse yazamaz. Onu ben bile bir daha yazamam, çünkü onu tekrar yazabilmem için o olayları tekrar yaşamam gerekir. Allah Türk Milleti’ne bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” dediğini aktardı.

Konferansın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Gültekin, katkılarından dolayı Doç. Dr. Yasemin Mumcu’ya çiçek verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN